Americanii de la Visa şi MasterCard ameninţă că PĂRĂSESC Rusia. Motivul de sute de milioane de dolari

| 20 mai, 2014

Companiile americane Visa şi MasterCard au circa şase săptămâni la dispoziţie pentru a decide dacă rămân în Rusia, în contextul unei legi care le impune plata a sute de milioane de dolari pentru a opera în ţară, potrivit Bloomberg.

"Cerinţele actuale ale Rusiei merg mai departe decât suntem dispuşi să facem. Sper să ajungem la o concluzie diferită (de propunerea actuală - n.r.) decât să ne întâlnim la 1 iulie şi să spunem că nu suntem dispuşi să participăm", a declarat directorul general al Visa, Charlie Scharf, la o conferinţă cu investitorii, la Boston.

Şeful Visa şi directorul general al MasterCard, Ajay Banga, au declarat că lucrează cu membri ai legislativului din Rusia pentru schimbarea legii, care a fost adoptată ca răspuns la sancţiunile impuse de SUA Rusiei în contextul crizei din Ucraina.

În joc se află venituri combinate de 638 de milioane de dolari ale celor doi operatori de plăţi prin card, precum şi poziţia pe o piaţă importană care face tranziţia de la plata în numerar la cea electronică.

Discuţiile companiilor cu oficialii ruşi se poartă, însă, sub spectrul introducerii de noi sancţiuni de către Rusia, potrivit Bloomberg.

"Au trei variante - să rămână, să plece sau să negocieze. Dacă sunt introduse sancţiuni suplimentare după alegerile din Ucraina, atunci este mai puţin probabil ca Rusia să accepte concesii", a declarat William Pomeranz, director adjunct la Institutul Kennan pentru Studii Avansate despre Rusia de la Centrul Internaţional pentru Cercetători Woodrow Wilson.

Rusia a dat o lege pentru înfiinţarea propriului sistem de plăţi, după ce Visa şi MasterCard au oprit procesarea tranzacţiilor la patru bănci din Rusia, ca răspuns la sancţiunile introduse de SUA. Legea impune companiilor străine care operează în Rusia penalităţi pentru oprirea serviciilor, precum şi constituirea unui depozit financiar începând de la 1 iulie.

Companiile trebuie să formeze depozite la Banca Centrală a Rusiei, urmând ca penalităţile să fie trase din acestea dacă sunt blocate tranzacţiile. Cei doi operatori americani de plăţi prin card au afirmat că garanţiile s-ar ridica la "sute de milioane de dolari."

În cazul în care Rusia intervine, direct sau indirect, în alegerile prezidenţiale programate duminică în Ucraina, Statele Unite şi ţările aliate "vor impune sancţiuni economice vizând sectoare economice", a declarat, joi, secretarul de stat al SUA John Kerry. Statele Unite au avertizat că ar putea fi vizate industriile militară, energetică şi financiară din Rusia.

"O astfel de situaţie ar forţa Visa şi MasterCard să se retragă. Costul ar fi substanţial", a declarat Anders Aslund, cercetător la Institutul Peterson din Washington.

Deciziile Visa şi MasterCard vor fi urmărite cu atenţie şi de alte companii americane cu afaceri în Rusia, a spus William Pomeranz, de la Institutul Kennan pentru Studii Avansate despre Rusia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ