Andreea Paul: Portugalia are acelaşi PIB ca România şi jumătate din populaţie. Asta înseamnă lipsă de competitivitate

| 30 ian, 16:04

România are un PIB de 200 de miliarde de euro, cu 20 de milioane de locuitori, iar Portugalia are acelaşi PIB, cu jumătate din locuitori, a declarat marţi, preşedintele Iniţiativei pentru Competivitate (INACO), Andreea Paul, într-o conferinţă organizată de Patronatul Investitorilor Autohtoni.

"Internaţionalizarea companiilor româneşti este obligatorie şi programele publice suport sunt foarte slab eficiente. Se risipesc mulţi bani şi nu se calculează utilitatea leului alocat acestui obiectiv, iar economia românească este una dintre cele mai mici, cele mai puţin internaţionalizate economii din Europa. Vă dau un exemplu concret: România, cu cei 20 de milioane de locuitori, produce un PIB de 200 de miliarde de euro. Portugalia, cu 10 milioane de locuitori, produce acelaşi PIB, de 200 de miliarde de euro. Cu jumătate de populaţie produc portughezii acelaşi PIB, iar asta înseamnă lipsă de productivitate, asta înseamnă lipsă de competivitate. Nu m-am dus să mă compar nici cu Germania, nici cu Franţa, nici cu Marea Britanie, nici cu ţările nordice, ci cu extrema cealaltă europeană, Portugalia", a spus Andreea Paul.

De asemenea, aceasta a mai spus că România a pierdut un sfert din numărul de cercetători, precum şi infrastructura de cercetare, iar brevetele româneşti se premiază la saloanele internaţionale.

"Abordarea protecţionistă, centrată exclusiv pe capital românesc, este pur şi simplu troglodită economic. Nu ai cum să fii competitiv într-o economie europeană fără să ai o economie foarte puternic internaţionalizată, cu companiile tale proprii, româneşti, aşezate inteligent pe lanţul de valoare adăugată. Nu doar în baza de jos, pe forţa de muncă ieftină, ci şi acolo unde inovaţia, capacitatea de dezvoltare prin cercetare, creativitatea, adaugă foarte multă valoare, iar noi pierdem din acest punct de vedere pe linie. Am pierdut un sfert din numărul de cercetători români, pierdem infrastructura de cercetare, dezvoltare, inovare românească, iar atunci când brevetele româneşti se materializează, sunt medaliate la saloanele internaţionale de inventică, nu reuşim să le transformăm în economia reală", a mai spus preşedintele INACO.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ