Andrei Gerea: Situația de la Carei a fost cauzată de indolența și pasivitatea autorităților

| 02 ian, 18:07

Problemele cu alimentarea cu energie din Carei au fost cauzate de cablurile de alimentare care sunt mult subdimensionate, dar problema era cunoscută și cei care au dat dovadă de indolență și pasivitate vor fi pedepsiți, a declarat vineri, ministrul Energiei Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea.

'Dacă discutăm din punct de vedere tehnic, au plesnit toate cablurile de alimentare. Dar părerea mea e că la baza acestui accident nefericit stă indolența celor care trebuiau să abiă grijă să promoveze invesțiile necesare în timp util în așa fel încât să nu se ajungă în această situație. Cei de la Electrica Transilvania Nord împreună cu factorii locali care trebuiau și ei să sesizeze. Această problemă a cablului de 6 kV se știe de foarte multă vreme. România a trecut la cablurile de 20 de kV cu mult timp în urmă, deci problema era cunoscută. (...) De săptămâna viitoare corpul de control al ministrului va merge acolo și va analiza ce s-a întâmplat și vom identifica vinovații prin indolență și pasivitate și îi vom pedepsi pe toți', a precizat Andrei Gerea.

El a mai spus că a aflat, cu această ocazie, că mai sunt anumite zone, nu multe, unde se mai alimentează cu cabluri de 6 kW. 'Vom face o analiză de urgență și vom vedea care sunt măsurile care se impun. Nimeni în acest Guvern nu tolerează indolența și incompetența', a declarat ministrul Energiei.


Citește și:  BEZNĂ totală în orașul Carei. Locuitorii nu au curent electric din seara Revelionului

Directorul Electrica Satu Mare, Mircea Tămaș, a afirmat vineri, în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, că s-a intervenit de mai multe ori la rețeaua veche și speră ca, până "în cursul acestei seri", oamenii să aibă din nou curent.

Prima defecțiune a apărut în 30 decembrie, fiind remediată, dar, în 31 decembrie, au apărut încă două defecțiuni și pe cablurile de rezervă, astfel că lucrurile s-au agravat.

"Lucrările au început imediat. S-a lucrat nonstop, oamenii au lucrat toată noaptea de Revelion și, de atunci, se lucrează încontinuu. S-au reușit reparații succesive de cabluri de rezervă și s-au pus sub tensiuni. Din păcate, unul a cedat după trei ore, celălalt după 10 ore. Motivele sunt de ordin tehnic, se poate invoca și sarcina importantă, dar și nivelul de calitate al acestor instalații se pare că lasă mult de dorit", a declarat Tămaș.

Potrivit acestuia, se lucrează cu două echipe pe alimentarea principală și cu o altă echipă pe o linie secundară, urmând ca realimentarea să se facă "în cursul acestei seri".

Primarul Careiului, Eugen Kovacs, a spus că sunt zone unde, în ultimii ani, s-a intervenit de zeci de ori, singura soluție fiind înlocuirea întregii linii, veche din anii '70.

Prefectul Eugeniu Avram a solicitat tragerea la răspundere a celor vinovați de faptul că nu s-a făcut această investiție de ani de zile și a cerut factorilor implicare maximă pentru rezolvarea problemei.

La fața locului, intervin echipe ale Electrica din Satu Mare, Bihor și Maramureș. Sunt afectate 29 de posturi de transformare și 3.000 de clienți, însumând peste 9.000 de locuitori. Spitalul din Carei funcționează pe generator.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ