Cinci televiziuni, între care Antena3 şi RealitateaTV, amendate de CNA pentru cazul Alexandrescu

| 20 iun, 2013

CNA a amendat, astăzi, Antena 3, cu 100.000 de lei, România TV, cu 90.000 de lei, B1 TV şi Naşul TV, cu câte 30.000 de lei, pentru că au încălcat legislaţia audiovizualului în programele în care au prezentat cazul arestării directorului Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, acuzat de şantaj.

Digi 24 a fost singura televiziune monitorizată de CNA în acest caz care nu a fost deloc sancţionată, membrii Consiliului consideând că acest post nu a încălcat legislaţia audiovizualului.

Sancţiunea a fost adoptată cu şapte voturi "pentru" (Christian Mititelu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea), în timp ce Florin Gabrea, Narcisa Iorga şi Laura Georgescu au votat "împotrivă".

Aceştia din urmă au votat pentru aplicarea unei alte propuneri de sancţionare făcută de Florin Gabrea. Acesta a propus amendarea televiziunii Antena 3 cu 200.000 de lei şi a posturilor România TV şi Naşul TV - cu câte 10.000 de lei şi somarea publică a B1 TV, Realitatea TV şi Digi 24.

Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus că monitorizarea celor şase televiziuni i-a întărit convingerea că există diferenţe majore în modul în care posturile au abordat cazul Sorin Alexandrescu. "Eu consider, dincolo de limbajul injurios, consider că s-a încălcat în mod flagrant articolul 43 din Codul audiovizualului", a spus Narcisa Iorga.

Acest articol prevede că "radiodifuzorii trebuie să evite să aducă atingere dreptului la un proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile unor cauze aflate pe rol în justiţie sau în curs de cercetare, prin comentariile şi luările de poziţie proprii sau ale invitaţilor, inclusiv ale avocaţilor părţilor".

"Nu se poate găsi niciun element de echilibru, de imparţialitate, ci numai presiune asupra insistuţiilor statului făcută de către un post de televiziune - Antena 3 -, prin toate vocile de acolo", a spus Iorga.

Florin Gabrea, membru al CNA, a spus: "Dacă la alte televiziuni au fost invitaţi diverşi din partea opusă, asigurându-se imparţialitatea sau pluralismul opiniilor, la Antena 3 nu există decât aceeaşi grădină cu aceiaşi grădinari care vin fiecare cu stropitoarea şi stropesc fiecare floarea lui".

El a mai spus că în emisiunile de la Antena 3 "însuşi moderatorul este cap de pluton". Pe lângă "lipsa imparţialităţii şi a pluralismului", Gabrea a remarcat faptul că lipseşte "cu desăvârşire" distincţia între opinie şi fapte.

"În primele şedinţe am discutat despre România TV şi Antena 3. Cred că, din punctul de vedere al încălcării legislaţiei audiovizualului, există o gradualizare, nu văd nimic semnificativ la Realitatea TV şi Digi 24. La Naşul TV au fost încălcări ale legislaţiei audiovizualului. Au fost informaţii lipsite de probe", a spus, pe de altă parte, Radu Călin Cristea.

Laura Georgescu, preşedintele CNA, a amintit că şi-a retras propunerea făcută în data de 6 iunie, respectiv de întrerupere pentru zece minute a emisiei obişnuite a Antena 3 şi România TV, pentru modul în care au prezentat cazul Alexandrescu. 

CNA a considerat că articolul 64, alineatul 1, litera b din Cod, articolul 66, alineatul 1, litera a din Cod şi articolul 67 din Cod au fost încălcate şi de către România TV, în timp ce B1 TV a încălcat articolele 64, alineatul 1, litera b şi 66, alineatul 1, litera a.

Aceleaşi articole - 64 şi 66 - au fost încălcate şi de Realitatea TV şi de Naşul TV. Televiziunea din urmă a încălcat şi articolul 40, alineatele 1,2 şi 3 din Cod - "În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile. Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă".

Directorul Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, a fost reţinut pe 30 mai, sub acuzaţia de şantaj. Procurorii au afirmat că Sorin Alexandrescu urmărea să îl determine pe administratorul RCS&RDS, Ioan Bendei, să semneze un contract de retransmisie de 7,2 milioane de euro anual, pe o perioadă de cinci ani, însă, în cele din urmă, directorul general al Antena TV Group a fost de acord şi cu un contract de patru milioane de euro pe an pe o perioadă de cinci ani, promiţând în schimb să nu mai publice informaţiile legate de un contract dintre RCS&DS şi o firmă a lui Dumitru Dragomir, SC Bodu SRL.

Sorin Alexandrescu a fost arestat pentru 30 de zile, pe 31 mai, însă a făcut recurs şi pe 6 iunie a fost eliberat, având interdicţie 30 de zile să părăsească ţara.

Administraţia prezidenţială a depus la CNA două sesizări vizând Antena 3, respectiv emisiunea "Q&A", în care preciza că au fost făcute afirmaţii defăimătoare privind implicarea şefului statului în anchetarea lui Sorin Alexandrescu, şi "La ordinea zilei", în care s-a spus că ar influenţa justiţia.

Pe de altă parte, Consiliul Superior al Magistraturii a cerut Inspecţiei Judiciare să facă verificări privind posibila încălcare a independenţei justiţiei de trustul Intact, care, prin Antena 3, a declanşat o campanie "susţinută, agresivă" împotriva unor instituţii ale sistemului judiciar şi a unor magistraţi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ