ANUNŢ SUMBRU: Conversia creditelor în franci la cursul istoric ar fi fatală pentru bănci

| 02 apr, 12:42

Guvernatorul Băncii centrale a Poloniei, Marek Belka, a criticat propunerile formulate de Autoritatea de supraveghere financiară (KNF) din Polonia, referitoare la conversia în zloţi a creditelor în franci la cursul istoric, apreciind că aceasta ar fi 'fatală' pentru bănci, transmite Reuters.

În luna februarie a acestui an, preşedintele KNF, Andrzej Jakubiak, a propus ca debitorii să îşi poată converti datoriile chiar dacă clienţii ar urma să plătească unele despăgubiri băncilor, potrivit Agerpres.

'Cred că această propunere ar fi fatală pentru bănci. În orice caz, dificil de acceptat. Pentru noi ar însemna să renunţăm la jumătate din rezervele valutare', a declarat guvernatorul Marek Belka, într-un interviu publicat joi în cotidianul polonez Rzeczpospolita.

Andrzej Jakubiak a estimat că planul său ar costa 1,2 miliarde de zloţi (319 milioane de dolari) pe an, ceea ce ar însemna 25 de miliarde de zloţi în decurs de 20 de ani, având în vedere că majoritatea creditelor au o astfel de maturitate.

Cu toate acestea, premierul polonez Ewa Kopacz a declarat miercuri seară că persoanele cu credite ipotecare în franci elveţieni nu vor fi lăsate să suporte singure riscurile pentru aceste credite. 'Pot să vă asigur că discutăm foarte multe acest subiect şi că suntem în căutarea celei mai optime soluţii, fără a îi uita pe cei care au astfel de credite', a spus Kopacz.

Citeste si: BNR dă un nou semnal pentru ieftinirea creditelor: a redus dobânda cheie la 2%

De asemenea, anterior, Marek Belka, a sfătuit băncile comerciale să nu se bazeze pe ipoteza că vor beneficia de fonduri publice pentru a-i ajuta pe cei care au probleme la rambursarea creditelor în franci elveţieni.

Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare în franci contractate înainte de criza financiară când zlotul polonez era relativ puternic în raport cu francul. În prezent, o parte dintre aceştia au probleme la rambursare în urma deciziei Băncii Naţionale a Elveţiei din 15 ianuarie de a elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc, care a condus la deprecierea cu 22% a zlotului polonez în raport cu francul.

Polonezii au credite ipotecare în franci elveţieni echivalente cu 8% din Produsul Intern Brut al Poloniei. Băncile poloneze speră că, în colaborare cu Guvernul, vor putea să îşi finalizeze, până la mijlocul lunii mai, propunerile cu privire la măsurile destinat rezolvării problemelor provocate de creditele în franci.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ