Studiu: Creditele contractate în ultimii zece ani îi privează pe români de bucuriile vieții

| 16 apr, 17:55

Produsele de creditare reprezintă "o privare față de bucuriile vieții", consideră românii care au contractat, în ultimii zece ani, credite imobiliare, ipotecare ori de nevoi personale, arată un studiu realizat în luna aprilie de o firmă specializată în domeniul cercetării de piață.

Potrivit cercetării, cei care au apelat la astfel de produse de creditare sunt conștienți că acestea reprezintă un ajutor pe care nimeni altcineva nu îl putea oferi ori o soluție relativ rapidă la o problemă avută.

'Acest lucru nu îi împiedică, însă, pe clienți să perceapă banca drept o entitate care pune stăpânire pe existența lor: din cauza costurilor mari pe care trebuie să le achite lunar timp de ani de zile, micile momente de bucurie și răsfăț dispar, fiind înlocuite de stres, griji și, adesea, frustrări', se menționează în studiul realizat de Exact Cercetare și Consultanță, notează Agerpres.

Potrivit aceluiași studiu, românii care au contractat credite se așteaptă ca procesul de comunicare să fie unul transparent, să fie informați în legătură cu toate costurile și condițiile, iar banca să fie flexibilă, prin oferirea mai multor posibilități de accesare a serviciilor/produselor bancare.

'Ei mai simt, totodată, nevoia unui răspuns rapid din partea băncilor atunci când decid să contracteze un credit și de seriozitate pe parcursul perioadei de creditare: respectarea tuturor termenilor contractuali și a 'angajamentului' inițial', susține Irina Rainer, Qualitative Research Manager Exact Cercetare și Consultanță.

Participanții la studiu și-au manifestat nemulțumirea în ceea ce privește relația cu banca de la care au contractat creditul: birocrația (solicitarea unor acte a căror eliberare poate dura multe zile), aglomerația (cozile la casierii), lipsa transparenței (comunicare centrată pe beneficiile clientului, fără a fi menționate toate condițiile contractuale și întreaga listă de comisioane).

Chiar dacă, aparent, băncile se întrec în oferte pentru produsele bancare, o bună parte dintre participanții la studiu au fost îngrădiți ca și posibilitate de alegere din varii motive — fie clientul îndeplinea condițiile de accesare a creditului doar în cazul a 1-2 bănci, fie imobilul era în administrarea unei singure bănci. Astfel, în anumite cazuri, numai o singură bancă a putut răspunde nevoilor clienților.

Studiul calitativ a fost realizat de Exact Cercetare și Consultanță prin intermediul discuțiilor online, desfășurate pe platforma SoQual — o platformă de tip Research Community Software.

Tag-uri: banci, credite
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ