Noi reguli europene pentru susţinerea băncilor: depozitele negarantate vor fi confiscate

| 02 mar, 09:40

Austria nu va mai injecta noi fonduri în Heta Asset Resolution AG, banca de rebuturi creată pentru restructurarea Hypo Alpe-Adria-Bank International AG, care a devenit astfel primul caz în care se vor aplica noile norme UE care forţează creditorii să suporte pierderi pentru salvarea unei bănci, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Ministerul austriac de Finanţe a anunţat duminică decizia de a nu mai acorda sprijin pentru Heta Asset Resolution AG, care a beneficiat deja de ajutoare de stat în valoare de 5,5 miliarde de euro, după ce Heta a informat guvernul că mai are nevoie de alte 7,6 miliarde de euro. În consecinţă, Autoritatea de reglementare a pieţelor financiare din Austria (FMA) a intervenit şi a ordonat un moratoriu cu privire la rambursare datoriilor Hypo Alpe-Adria-Bank International AG până la găsirea unei soluţii de restructurare a băncii care să nu îi mai coste pe contribuabili.

'Decizia a fost declanşat de informaţiile venite de la managementul Heta cu privire la rezultatul procedurii de audit a activelor. Din cauza unei modificări dramatice a valorii activelor, Ministerul împreună cu întregul guvern a decis să nu mai investească alţi bani ai contribuabililor în Heta', a informat Ministerul austriac de Finanţe.

Moratoriul cu privire la rambursarea datoriilor se întinde până la data de 31 mai 2016, ceea ce oferă FMA suficient timp pentru a pune la punct un plan detaliat cu privire la tratamentul egal al tuturor creditorilor. FMA a precizat că decizia sa de a interveni la Heta înseamnă că nu va fi demarată o procedură de insolvenţă, astfel că nu va fi pus în pericol procesul de vânzare a Hypo Group Alpe Adria AG, partea sănătoasă a băncii, pentru care a fost semnat anul trecut un contract de vânzare care nu a fost încă definitivat. Procedura de insolvenţă ar fi făcut mai dificilă vânzarea altor active şi ar fi provocat şi mai multe pierderi pentru creditori.

Reguli europene

La 1 ianuarie 2015, în Austria şi în restul statelor membre ale Uniunii Europene a a intrat în vigoare o lege de implementare a Directivei privind redresarea şi rezoluţia bancară, care prevede, printre altele, constituirea unui fond de rezoluţie în care băncile trebuie sa contribuie cu o suma reprezentând 1% din valoarea depozitelor garantate, într-un termen de 10 ani. La aceste sume se adaugă măsurile de bail-in, precum confiscarea depozitelor negarantate de peste 100.000 de euro, care vor face posibilă salvarea unei bănci in dificultate exclusiv din fondurile investitorilor privaţi fără a se apela la fondurile publice, cum s-a întâmplat până acum.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 mar, 09:47
Rodica
div
Oferta de lucru part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Nu este necesara nici-un fel de experienta, doar cunostinte minime de lucru cu PC. Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ