Arafat: Ambulanţa care l-a transportat pe Ekeng avea defibrilator. Serviciul Puls a fost amendat anul trecut

| 09 mai, 08:45

Ambulanţa folosită vineri seara pentru a-l transporta pe fotbalistul Patrick Ekeng la Spitalul Floreasca era, la momentul realizării inspecţiei, la o zi după tragedie, echipată cu defibrilator funcţional, a declarat Raed Arafat.

Ambulanţa folosită vineri seara la stadionul Dinamo, care l-a transportat pe fotbalistul Patrick Ekeng la spital, a fost inspectată de autorităţi, împreună cu toate ambulanţele firmei Puls, însă la momentul inspecţiei s-a contatat că are defibrilator funcţional, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, şeful departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Potrivit acestuia, problema este că nu se ştie dacă, în noaptea meciului, ambulanţa avea sau nu defibrilator, acesta putând fi adăugat ulterior, dar asta se va stabili în urma anchetei procurorilor şi Poliţiei.

„Ambulanţa care s-a folosit a fost controlată printre altele, dar starea ei reprezenta situaţia la 24 de ore după (eveniment), văzută de echipă. Ce s-a întâmplat pe stadion, ce avea (în dotare ambulanţa) pe stadion fac obiectul altei anchete pe care o face procuratura împreună cu poliţia. Noi am verificat situaţia generală a serviciului respectiv şi respectarea legislaţiei”, a declarat Raed Arafat.

Echipa din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne şi specialiştii Ministerul Sănătăţii au finalizat controlul început sâmbătă la societatea comercială care a asigurat servicii private de ambulanţă la meciul de fotbal în care a decedat Patrick Ekeng. În urma "abaterilor grave" constatate, autorizaţia firmei de ambulanţe private Plus a fost suspendată pentru 30 de zile.

Arafat: Serviciul Puls a fost amendat anul trecut în urma unei inspecţii pe o ambulanţă, în trafic

Serviciul de ambulanţă Puls a mai primit amendă pentru nereguli anul trecut, în urma unei inspecţii neanunţate făcute de DSU, pe o ambulanţă Puls care se deplasa în trafic, a declarat Raed Arafat.

Serviciul de ambulanţă Puls se afla în evidenţa autorităţilor, după ce anul trecut a fost amendat în urma unui control în trafic, pe una din ambulanţe. Mai mult, 41% din sancţiunile date serviciilor de ambulanţă pentru nereguli sesizate în urma inspecţiilor, anul trecut, au fost la firme private, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Mai departe, Arafat a explicat că există legislaţie care prevede controlarea serviciilor de ambulanţă publice şi private. „Noi controlăm în continuare aceste firme, numai că este ca orice control şi inspecţie, firmele respective au responsabilitatea să respecte legea şi când faci inspecţia şi constaţi că nu respectă legea, iei măsurile pe care le prevede legea. Este exact ca la circulaţia rutieră, dacă cineva nu respectă legea şi merge cu 150 de kilometri pe oră, poate că scapă o dată, scapă de două sau de trei ori şi după care poliţia îl prinde la un moment dat şi îl amendează, asta dacă nu omoară pe cineva şi atunci se iau măsuri mai dure. Şi aici e la fel, controalele şi inspecţiile se fac, dar este imposibil să avem un număr egal de controlori şi de inspectori cu firmele care trebuie să fie controlate. Întotdeauna serviciile de inspecţie şi control sunt mai mici şi atunci se planifică controlul", a afirmat Arafat.

El a precizat că inspecţia şi controlul se fac inopinant, dar uneori se fac şi anunţat "pentru anumite chestii". "Noi avem cel puţin în anul 2015 un număr de 76 de controale operaţionale (asta înseamnă împreună cu Ministerul Sănătăţii), 25 de inspecţii neanunţate la unităţile de primiri urgenţă şi la serviciile de ambulanţă publice şi private şi 46 de inspecţii în trafic, adică îi opream şi verificam ambulanţele acolo, şi încă 10 inspecţii ca urmare a unor petiţii şi sesizări. Din asta, avem, la privat, 41% din totalul de sancţiuni contravenţionale date. Sancţiunile se dau pentru diferite chestii, de la nepurtarea centurii până la faptul că găsim o ambulanţă care nu e ok, depinde pentru ce s-a dat sancţiunea. 41% din sanţiunile date firmelor private includ şi pe cei care au fost opriţi în drum şi nu aveau centură, şi cei care nu aveau ceva în maşină, şi cei care nu au respectat anumite reguli. Pulsul a primit anul trecut o amendă la unul din inspecţiile de trafic”, a explicat Arafat.

El a mai spus că recent a mai fost o situaţie în care o firmă de ambulanţe şi-a pierdut autorizaţia, însă nu a precizat care este firma respectivă sau pentru ce şi-a pierdut autorizaţia.

„Acum un an, unul din serviciile de ambulanţă privată a pierdut autorizaţia pentru şase luni, nu este vorba de Puls, ci de altă firmă. Şase luni a durat aproape până au recăpătat autorizaţia lor şi au rezolvat problema”, a mai spus Arafat.

La serviciul de ambulanţă Puls, instituţiile statului au găsit mai multe nereguli grave:

- modificarea clasificării ambulanţelor, fără obţinerea aprobării legale în acest sens. Singurele ambulanţe funcţionale erau de tip A (destinate doar transportului pacienţilor), celelalte trei ambulanţe de tip B şi C (destinate urgenţelor) figurau ca defecte. Toate categoriile de intervenţii, inclusiv cele de urgenţă, se făceau cu ambulanţe tip A, care erau incomplet echipate.
- au fost identificare medicamente şi materiale sanitare cu termene de valabilitate depăşite. Echipa de control a găsit în trusele medicilor şi asistenţilor, inclusiv medicamente care erau expirate din luna mai 2015. Printre acestea s-au găsit şi fiole de adrenalină, folosită pentru procedurile de resuscitare.
- pe ambulanţele utilizate de firma privată au fost găsite defibrilatoare cu baterii descărcate.

Potrivit investigaţiei MAI şi a Ministerul Sănătăţii, reprezentanţii firmei nu au putut preciza persoana responsabilă cu activitatea medicală prespitalicească de la nivelul societăţii.

Ministerul Sănătăţii şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au anunţat că au întreprins, sâmbătă, un control la serviciul privat de ambulanţă PULS care a intervenit în cazul tragicului eveniment în urma căruia fotbalistul echipei Dinamo Patrick Ekeng a decedat. În paralel, Parchetul investighează cauzele decesului, luni urmând a fi făcut şi examenul medico-legal de către INML.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ