Atac cibernetic în România. Momentan, nu s-a găsit o modalitate de decriptare!

| 02 mar, 12:01

Echipa de cercetare a Kaspersky Lab a descoperit, recent, un nou atac informatic cu o variantă de CTB-Locker, virus care criptează nu doar documente, ci și servere, și pentru care, momentan, nu s-a găsit o modalitate de decriptare.

Experții companiei precizează că, până în prezent, există fișiere web criptate în peste 70 de servere localizate în 10 țări, majoritatea victimelor fiind din SUA (58,1%) și Rusia (23,3%).

România se află printre țările-victimă, clasându-se pe locul 5 în topul primelor zece state, cu o pondere de 2,3%, susține sursa citată. Aceleași ponderi procentuale se regăsesc în dreptul Italiei, Malaeziei, Norvegiei, Belgiei, Indiei, Thailandei și Canadei.

"Infractorii caută site-uri vulnerabile, astfel încât să poată să încarce codul pe server și să cripteze toate fișierele de pe server. De asemenea, afișează pe pagina principală a unui site vizat informații despre cum pot fi decriptate fișierele și despre valoarea recompensei: mai puțin de jumătate de bitcoin (aproximativ 150 de dolari). Atacatorii îi permit victimei să-și decripteze gratuit două fișiere. Victima nu și le poate alege însă, ci sunt selectate în mod aleatoriu în cursul procesului de criptare. Încă nu se știe cum este acest CTB-Locker instalat pe servere, dar există un lucru în comun pe multe dintre serverele atacate: folosesc o platformă WordPress ca instrument de content management", precizează Kasperky Lab, citat de Agerpres.

Specialiștii subliniază că, în prezent, nu există niciun instrument de decriptare, iar singura modalitate de a îndepărta această amenințare în câteva secunde este ca fișierele de backup să fie stocate într-un alt loc.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ