Atacul chimic din Siria. Rusia, somată să reacţioneze, SUA avertizează că va lua măsuri unilateral

| 06 apr, 13:40

Nikki Haley, ambasadorul Statelor Unite la ONU, a avertizat că administraţia Trump este decisă să ia măsuri după atacul chimic din Siria care poartă toate semnele distinctive „ale guvernului preşedintelui Bashar Assad” chiar şi dacă Consiliul de Securitate nu ia o rezoluţie în acest sens.

Într-o şedinţă de urgenţă, Haley a cerut Consiliului de Securitate să aprobe imediat o rezoluţie elaborată de SUA, Marea Britanie şi Franţa, care condamnă şi ameninţă consecinţe grave după utilizarea armelor chimice, în provincia Idlib, atac în urma căruia zeci de persoane au decedat. „Atunci când Organizaţia Naţiunilor Unite eşuează în mod constant în demersurile de a acţiona în mod colectiv, este cazul să acţionăm pe cont propriu. Sper că restul Consiliului va fi în cele din urmă dispus să facă acelaşi lucru“, a adăugat Nikki Haley. Haley a vorbit după reprezentanta Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, care a anunţat că Moscova se împotriveşte proiectului de rezoluţie. Ea a numit-o „categoric inacceptabilă“, deoarece „se doresc măsuri înainte de finalizarea anchetei“. 
„Sarcina principală acum este să finalizăm o anchetă obiectivă ca să aflăm ce să întâmplat“, a declarat şi un alt reprezentant al Rusiei la ONU, Vladimir Safronkov.

 

În replică, şi ambasadorul britanic al ONU, Matthew Rycroft, a declarat, de asemenea, că atacul de marţi „prezintă toate semnele distinctive“ ale regimului preşedintelui Bashar Assad.
„Avem toate indiciile că acesta a fost un atac susţinut“, a spus Rycroft. „Vedem toate semnele unui atac cu arme chimice în urma căruia peste o sută de oameni au decedat şi alte câteva sute au fost afectate“. 

„Câţi copii trebuie să mai moară ca Rusia să reacţioneze?“

Revenind la reprezentanta Statelor Unite la ONU, aceasta a acuzat Rusia că închide ochii la „barbariile guvernului sirian” şi că încearcă să blocheze acţiunile Consiliului de Securitate. „Guvernul sirian nelegitim, condus de un om fără conştiinţă, a comis atrocităţi inimaginabile împotriva poporului său timp de şase ani“.  Haley a spus că Assad a demonstrat că nu este interesat să participe la „un proces politic semnificativ, şi Rusia l-a protejat pe Assad împotriva sancţiunilor ONU. Dacă Rusia are influenţa în Siria pe care pretinde că o are, trebuie să o folosească“, a spus ea. „Trebuie ca aceste acte oribile înceteze. Câţi copii trebuie să mai moară ca Rusia să reacţioneze?“

 

 

Tag-uri: siria
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ