Augustin Lazăr, avizat favorabil de CSM pentru funcţia de procuror general

| 21 apr, 09:42

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil, joi, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului Justiţiei, Raluca Prună, de numire a lui Augustin Lazăr în funcţia de procuror general al României.

UPDATE Augustin Lazăr va susţine joi, la Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), interviul pentru avizarea numirii în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

Potrivit calendarului anunţat de CSM, la o zi după intervievarea candidatului este programată transmiterea avizului către Ministerul Justiţiei. 

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a transmis CSM, la sfârşitul lunii martie, propunerea pentru numirea în funcţia de procuror general a lui Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. 

Potrivit MJ, în timpul dialogului cu ministrul Justiţiei, Augustin Lazăr a demonstrat că "are viziunea managerială, determinarea şi autoritatea necesară pentru reformarea şi consolidarea Ministerului Public". În desemnarea propunerii, ministrul Justiţiei a avut în vedere îndeplinirea criteriilor de integritate, vechimea neîntreruptă în Ministerul Public, experienţa profesională şi managerială relevantă şi capacitatea decizională. 

Combaterea infracţionalităţii în domeniile vulnerabile la toate nivelurile reprezintă obiectivul central al planului de management al lui Augustin Lazăr, pus de CSM în dezbatere publică pe 4 martie. 

Conform aceleiaşi surse, principalele direcţii de acţiune vor fi consolidarea progreselor în combaterea corupţiei în administraţia locală, realizarea de investigaţii efective în cauzele ce au ca obiect infracţiuni de spălare a banilor şi evaziune fiscală, dar şi în cele privind infracţiuni contra umanităţii, cum sunt dosarele privind Mineriada din iunie 1990 sau Revoluţia din 1989. 

Alte direcţii de acţiune vizează măsurile de combatere a delictelor silvice, uniformizarea practicii judiciare şi gestionarea volumului mare de dosare. 

Pentru o mai bună gestionare a activităţii se intenţionează continuarea demersurilor pentru crearea unei structuri distincte de poliţie judiciară, care să asigure exclusiv activitatea de urmărire penală, detaşarea la Ministerul Public a efectivului de poliţie judiciară necesar pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică, justa repartizare a sarcinilor în cadrul compartimentelor şi folosirea eficientă a inspectorilor antifraudă detaşaţi la parchete. 

Procurorul general al PÎCCJ este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ