Aurescu, în Ungaria: Constat cu dezamăgire că nu am reuşit să finalizăm Protocolul pentru minorităţi

| 07 mai, 19:55

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a constatat "cu dezamăgire" la Budapesta că experţii români şi unguri nu au reuşit să finalizeze Protocolul Comitetului mixt privind minorităţile, precizând că mai trebuie găsite soluţii la "câteva probleme" greu de acceptat de o parte sau de alta.

"Prezenţa mea astăzi este o dovadă concretă a angajamentului ferm al României pentru consolidarea Parteneriatului Strategic (...) pentru a rezolva acele probleme care se află încă pe masa relaţiei bilaterale dar care pot fi rezolvate tocmai făcând apel la acest spirit al Parteneriatului", a declarat, joi, la Budapesta, ministrul român de Externe, într-o conferinţă comună de presă cu omologul Péter Szijjártó.

"Consider că pentru a soluţiona aceste probleme, pentru a dezvolta o relaţie firească între state vecine care sunt parteneri strategici dar şi membri ai UE şi aliaţi în cadrul NATO, cheia cea mai importantă este dialogul şi abordarea consensuală a tuturor aspectelor care sunt de interes şi care trebuie să fie soluţionate dar şi a proiectelor comune, inclusiv atunci când vorbim despre protecţia persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale", a precizat Aurescu.

Şeful diplomaţiei române a explicat că a discutat cu omologul ungar şi despre negocierile la Protocolul celei de-a opta sesiuni a Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în problemele minorităţilor naţionale, care au început încă din 2011. Este "o perioadă destul de îndelungată de vid de acţiune în ceea ce priveşte minoritatea maghiară din România, respectiv minoritatea română din Ungaria, deşi evident că România, un stat care se preocupă de minorităţile sale, a luat cele mai bune măsuri pentru a dezvolta protecţia minorităţilor de pe teritoriul său",a afirmat Bogdan Aurescu, subliniind că partea română a arătat în cadrul acestui proces de negociere "întreaga disponibilitate pentru a avansa discuţiile şi pentru a găsi soluţii".

"Vreau să le mulţumesc colegilor noştri care au depus un efort consistent pentru a finaliza negocierea acestui document al Comitetului Mixt. Din păcate, sunt nevoit să constat cu dezamăgire că nu am reuşit ieri să finalizăm acest protocol în ciuda eforturilor pe care le-am depus dar am hotărât astăzi, împreună cu domnul ministru, ca săptămâna următoare acest efort să continue, co-preşedinţii şi co-secretarii Comitetului să se întâlnească pentru a finaliza cele câteva pagini care mai sunt de finalizat pentru a găsi soluţii la acele câteva probleme care sunt greu de acceptat, fie de către o parte, fie de către cealaltă şi care evident că (...) trebuie să corespundă cu interesul României, respectiv al Ungariei, al minorităţii ungare din România şi al minorităţii române din Ungaria", a declarat ministrul român de Externe.

Bogdan Aurescu a precizat că acest document trebuie finalizat cât mai curând pentru a evita "abordările de tip unilateral". "Cele mai bune practici, cele mai bune măsuri sunt cele pe care le adoptăm atunci când acţionăm în consens, în dialog şi, evident, împreună. Abordarea consensuală trebuie să prevaleze în relaţia bilaterală", a spus el.

Oficialul român a explicat că, după ce Protocolul va fi realizat la nivelul co-preşedinţilor şi secretarilor, ar urma să aibă loc o sesiune plenară a a Comisiei Mixte în cadrul căreia să aibă loc dezbateri şi, totodată, să fie semnat şi documentul.

"Avem nevoie de un grad de încredere sporit care să permită o abordare deschisă fără niciun fel de accente emoţionale", iar rezolvarea problemelor să fie făcută "pe cale diplomatică, fără atacuri sau aluzii în mass-media".

În ceea ce priveşte moştenirea Gojdu, Bogdan Aurescu a anunţat că a fost convenită, la propunerea sa, reluarea discuţiilor la nivel de experţi pentru a identifica soluţii în acest dosar.

Totodată, ministrul român a propus ca în lunile octombrie şi noiembrie să se desfăşoare la Bucureşti o nouă reuniune a Comisiei Mixte Economice Interguvernamentale, propunere acceptată de omologul ungar.

Cei doi oficiali au salutat progresele în ceea ce priveşte interconectarea şi darea în folosinţă a autostrăzii A1-M43 Nădlac-Arad - Szeged-Makó-Csanádpalota, în cursul lunii iulie 2015.

Cu ocazia vizitei a fost semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Ungariei privind interconectarea la frontiera de stat româno-ungară a unei infrastructuri transfrontaliere de reţea optică.

De asemenea, discuţiile au vizat evoluţiile în materie de securitate energetică, Aurescu subliniind potenţialul resurselor din Marea Neagră. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat faptul că poziţiile României, ca stat membru al UE, au fost şi sunt clar şi consecvent exprimate, în sensul menţinerii regimului de sancţiuni până la aplicarea deplină a Acordurilor de la Minsk.

A evidenţiat că evoluţiile geopolitice şi de securitate recente din vecinătatea imediată demonstrează, o dată în plus, necesitatea unei voci comune şi a unei acţiuni solidare la nivelul statelor membre UE pentru a depăşi actualele provocări, arătând că până în prezent, atât în cadrul UE, cât şi în cadrul NATO, s-a manifestat coeziunea necesară adoptării măsurilor la adresa celor care au atentat la suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

Ministrul român a pledat, totodată, pentru menţinerea unei consecvenţe sporite în privinţa comunicării publice pe această temă, existând pericolul ca eventuale divergenţe între poziţiile statelor membre UE sau NATO cu privire la criza din Ucraina să inducă implicit ideea că agresiunile pot continua în vecinătatea estică.

Totodată, ministrul român al afacerilor externe a prezentat omologului sau iniţiativa României privind crearea unei Curţi Internaţionale pentru combaterea terorismului, ministrul de externe ungar salutând această iniţiativa şi menţionând susţinerea Ungariei pentru concretizarea proiectului.

De asemenea, ministrul Peter Szijjarto a mulţumit ministrului român pentru vizita la Budapesta, evaluând-o ca fiind un moment foarte important pentru aprofundarea relaţiilor bilaterale. Şeful diplomaţiei ungare şi-a exprimat angajamentul pentru rezolvarea oricăror problematici de pe agenda bilaterală în termeni civilizaţi, pragmatici şi corecţi şi în conformitate cu normele europene.

În cadrul vizitei, ministrul român de externe va mai avea întrevederi cu preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Adunarea Naţională a Ungariei, Zsolt Németh, şi cu reprezentanţi ai opoziţiei democratice din Adunarea Naţională a Ungariei. La finalul vizitei de lucru, ministrul Bogdan Aurescu va avea o întrevedere cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Ungaria, care se va desfăşura la Capela românească din Curţile Gojdu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ