Avertisment ŞOC pentru toţi românii care au COPII

| 29 iul, 11:06

Sute de mii de copii de gradinita sunt testati inutil in fiecare an. Abuzul care poate crea un dezastru medical.Peste 500.000 de părinţi îşi trimit anual copiii să facă o serie de analize medicale care, în realitate, nu sunt necesare. Nu o fac de bunăvoie, ci pentru că aşa li se cere.

Specialiştii români în boli infecţioase avertizează părinţii că analizele care le sunt solicitate la înscrierea copiilor la grădiniţă sunt inutile.

Efectuarea acestor analize favorizează abuzul de antibiotice. România este a doua în UE la consumul de antibiotice şi singura ţara europeană în care acest consum este în creştere.

Ministerul Sănătăţii subliniază că aceste analize nu sunt obligatorii. Cu toate acestea există Direcţii de Sănătate Publică ai căror directori susţin contrariul şi informează eronat populaţia.

Aceste analize sunt o afacere profitabilă pentru marile lanţuri de laboratoare de analize medicale.

Frecvenţa bacteriilor rezistente la antibiotice este în România printre cele mai mari din Europa.

Majoritatea grădiniţelor din România solicită, sub condiţie obligatorie, ca atunci când părintele îşi înscrie/reînscrie copilul la grădiniţă, acesta să aducă, pe lângă avizul epidemiologic de la medicul de familie, şi rezultatele a trei analize: exsudatul nazal, exsudatul faringian şi coprocultura. Toate testează prezenţa unor bacterii pe mucoasele copilului şi, desigur, nu sunt gratuite.

Fiind vorba de sute de mii de analize, toate efectuate în aceeaşi perioadă a anului – luna septembrie -, marile lanţuri de laboratoare de analize sunt foarte interesate să atragă astfel de clienţi. Multe dintre ele oferă pachete promoţionale, purtând denumiri drăguţe, special pentru „înscrierea copilului la grădiniţă”. Preţurile variază, între 40 şi 70 de lei (pot fi prinse şi în costul asigurării de stat sau a abonamentului privat), dar sunt bani puţini pentru un părinte firesc atent la sănătatea copilului său.

Dar efectuarea acestor analize în contextul în care sunt cerute, adică la înscrierea la grădiniţă, este inutilă în cazul unui copil sănătos, care nu are niciun fel de simptome.

“Omul convieţuieşte în mod normal cu bacteriile”, explică conf. dr. Gabriel Popescu, specialist în boli infecţioase de la Institutul Matei Balş din Bucureşti. “În Marea Britanie şi Statele Unite nici nu se solicită la înscrierea la grădiniţă efectuarea acestor analize. Acolo se acţionează logic: are copilul semne de boală care seamănă cu o infecţie, atunci nu intră sub nicio formă în colectivitate până nu se lămureşte ce e cu el. Nu are copilul semne de boală, atunci riscul este foarte mic şi nu are rost să se efectueze astfel de analize”.

Exsudatele, de pildă, identifică prezenţa unor bacterii precum stafilococul, pneumococul sau streptococul la nivelul mucoasei nazale sau faringiene. Dar cât timp aceşti germeni se află doar în acea zonă a organismului, ei sunt inofensivi. Mai mult, la aproximativ 30% din populaţie stafilococul auriu este prezent în nas şi nu declanşează nicio boală – aşa-numiţii purtători sănătoşi. Fenomenul, numit portaj, este unul normal, “nu este corelat cu un risc mai mare de îmbolnăvire şi este relevant doar în anumite cazuri: dacă te operezi în zilele următoare”, explică conf. dr. Gabriel Popescu.
-

Tag-uri: copii, gradinita, vaccin
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ