Senat: Femeile care au născut minim trei copii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare

| 19 oct, 19:13

Senatul a aprobat, luni, completarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice astfel încât femeile care au realizat stagiul complet de cotizare şi care au născut cel puţin trei copii să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare, potrivit Agerpres.

"Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare şi care au născut cel puţin trei copii, până la data de 1 octombrie 1990, şi i-au crescut până la vârsta de zece ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel: a) cu un an - pentru trei copii; b) cu doi ani - pentru patru sau mai mulţi copii", este stipulat în primul alineat al articolului nou introdus în legea nr. 263/2010, art. 55 indice prim, la propunerea senatorului PSD Trifon Belacurencu. 

Reducerea vârstei standard de pensionare, potrivit articolului nou introdus, nu poate fi cumulată însă cu o altă reducere prevăzută în legea privind sistemul unitar de pensii publice sau de legile speciale. 

"Vârsta de pensionare redusă conform alin. 1 nu poate fi mai mică de 55 de ani", se mai arată în textul propunerii legislative. 

În expunerea de motive, iniţiatorul precizează că prin modificările aduse legii privind sistemul unitar de pensii publice "se repară o nedreptate făcută femeilor din România", adăugând că, înainte de 1990, femeile nu beneficiau de concediu pentru creşterea copilului, ci doar de concediu prenatal şi post natal, însumând 126 de zile. 

Legea are un caracter organic, iar Senatul a adoptat-o în calitate de primă Cameră sesizată cu 120 de voturi 'pentru' şi două abţineri.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ