Avertismentul lui Juncker pentru România: Discuțiile pe MCV și Schengen se vor pune în alți termeni

| 31 ian, 17:02

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit miercuri la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Una dintre temele principale ale discuţiilor a vizat modificările aduse legilor justiţiei.

După întâlnire, Juncker a avertizat că discuțiile despre ridicarea monitorizării pe Justiție și despre aderarea la Schengen vor fi purtate în alți termeni, dacă legile justiției vor rămâne în forma actuală. Klaus Iohannis a asigurat, la rândul său, că cel mai important obiectiv rămâne asigurarea independenței Justiției.

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat miercuri că nu este acceptabil ca drumul României spre întărirea statului de drept să fie oprit.

Juncker a subliniat, răspunzând unei întrebări referitoare la acuzațiile de dezinformare lansate de majoritatea PSD-ALDE de la București, că este de fapt bine informat în privința deciziilor privind statul de drept.

”Am luat la cunoştinţă de faptul ca am fost dezinformat, dar vă anunţ că sunt bine informat în ceea ce priveste deciziile privind statul de drept”, a spus oficialul.

Juncker a asigurat că este încrezător în rezolvarea problemelor. ”Sunt convins că putem avea un dioalog civilizat pentru a rezolva aceste probleme”, a spus el.

Președintele Comisiei UE a avut însă și un avertisment.

”Sistemul judiciar din România funcţionează şi nu putem spune acest lucru despre toate statele membre. Daca legile justiției rămân așa cum au fost votate de Parlament, discuțiile despre MCV și aderarea la Schengen se vor pune în alți termeni. Așteptăm deciziile CCR. Daca totul decurge cum trebuie, atunci trebuie să asiguram României locul în spațiul Schengen. Românii nu trebuie tratați ca cetățeni de mâna a doua”, a spus Juncker.

Nu există pericolul activării articolului 7

Președintele Comisiei UE a subliniat că are încredere în sistemul de justiție din România și a spus că acesta funcționează.

În același timp, el a răspuns unei întrebări precizând că activarea articolului 7, care ar putea duce la blocarea dreptului de vot al unei țări în Consiliul European, nu este luată în calcul.

”Nu cred în niciun caz că vorbim acum de articolul 7. Problema aceasta o să își găsească o soluție, dar în România.

Iohannis: Avem o problemă majoră

Președintele Klaus Iohannis a declarat la rândul său că cel mai important obiectiv al său rămâne
independența justiției.

”E o chestiune poentru care mă voi implica total și voi face absolut tot ce poate să facă un președinte pentru a păstra lucrurile așa”, a spus Iohannis.

Iohannis a precizat că în România există "o problemă majoră" cu Legile Justiţiei şi cu Codurile penale, iar soluţia este în ţară şi nu afară.

"Avem o problemă majoră cu Legile Justiţiei şi cu codurile în România şi aceasta trebuie să o rezolvăm în România. Degeaba aşteptăm să vina cineva din afară să ne prezinte o soluţie. Soluţia este la noi", a spus Iohannis.

”Sunt optimist în ce privește parcursul final, acum suntem într-o faza intermediară. A doua lege a fost trimisă înapoi, acest proces va mai dura o vreme. Așteptarea mea e ca la final să avem legi care să țină cont de deciciziile CCR și care întăresc independența justiției. Pentru asta eu ma agit destul de mult, se vede, nu se vede, e partea a doua. Aceste lucruri se stiu și aici și nu pornesc de la premisa că modificarea legilor va duce la complicarea ieșirii din MCV sau a dosarului Schengen”, a spus Iohannis.

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și prim-vicepreședintele instituției, Frans Timmermans, au emis în urmă cu o săptămână o declarație comună în care își exprimă „îngrijorarea” față de „evoluțiile recente din România”. Ei se referă la modificarea legilor justiției și la amendamentele aduse Codurilor penale, care sunt dezbătute în Palament.

„Urmărim cu îngrijorare evoluțiile recente din România. Independența sistemului judiciar românesc și capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene", se arată în declarația comună.

Preşedintele Iohannis se va întâlni şi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu care va discuta despre agenda reuniunii informale a Consiliului European din 23 februarie, respectiv despre negocierile privind viitorul buget al Uniunii Europene post 2020 şi aspecte instituţionale.

La finalul vizitei la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis va avea o întrevedere cu preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, potrivit Agerpres.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ