Avocatul Boștină, afaceri „grele” la CE Oltenia înainte de a fi intermediarul şpăgii

| 31 ian, 2014

Avocatul Boştină, cel despre care procurorii DNA spun că era intermediarul şpăgii de trei milioane de euro oferite de patronul GFR Gruia Stoica pentru a câştiga o licitaţie de 100 de milioane de euro la CE Oltenia, este un vechi partener de afaceri pentru complexul energetic, scrie www.pandurul.ro.

Casa de avocatură Boştină a asigurat, pe bani grei, asistenţa juridică pentru înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia, dar şi pentru construirea grupului energetic nou de la Rovinari.

Casa de avocatură Boștină și Asociații a fost implicată în înființarea Complexului Energetic Oltenia, un contract încheiat în acest sens în februarie 2012 având valoarea de aproape un milion de lei, fără TVA, după cum reiese din anunțul de atribuire a licitației organizate acum doi ani. Boștină și Asociații a derulat mai multe contracte cu instituții și unități economice de stat, cel încheiat în 28 februarie 2012 vizând înființarea Complexului Energetic Oltenia.

„Autoritatea contractanta a achiziţionat, cu acest prilej, servicii vizând implementarea si managementul proiectului de înfiinţare a SC Complexul Energetic Oltenia SA si servicii de consultanta in management si conexe la SC CEN Craiova SA, SC CEN Rovinari SA, SC CEN Turceni SA si la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Alături de SCA Boştina şi Asociaţii, au mai făcut parte din proiect si KPMG Romania SRL si KPMG Audit SRL”, arată și site-ului www.avocatura.com într-o analiză despre contractele derulate cu instituții și unități de stat de către casa de avocatură a avocatului Doru Boștină.

Casa de avocatură a lui Doru Boștină avea în acel moment încheiate contracte cu fostele complexe energetice Turceni, Rovinari și Craiova, acestea fuzionând pentru a înființa ulterior Complexul Energetic Oltenia, procesul de fuziune fiind contestat în instanță de organizații sindicale care au fost reprezentate de Constantin Crețan, vicepreședinte în prezent la Federația Univers.

Procesele contra lui Crețan

Conform portalului instanțelor de judecată, procesul de fuziune a fost contestat de Liga Muncitorilor și Federația Națională a Muncii, ambele fiind conduse de Constantin Crețan, acesta spunând ieri că nu îl miră deloc implicarea avocatului Doru Boștină în trucarea licitației pe care CE Oltenia urma să o organizeze pentru transportul cărbunelui pe calea ferată. „Este încă un exemplu, dacă vreți, despre ceea ce numim de ani de zile ca fiind băieții deștepți, cei care câștigă foarte bine în minerit și energie. Tovarășul Boștină a câștigat și când noi am contestat în instanță înființarea CE Oltenia. Noi, un sindicat de câteva sute de oameni, au trimis împotriva noastră ditamai casa de avocatură, pe care au plătit-o foarte bine. Nu mă miră deloc faptul că acum aflu că Boștină a luat 3 milioane de euro ca să trucheze o licitație la CEO”, declară Crețan.

Liderul sindical afirmă că instituțiile de control ale statului ar trebui să lămurească pe parcursul cercetărilor dacă banii respectivi erau destinați și pentru angajați din Complexul Energetic Oltenia sau dacă erau alocate de către Gruia Stoica alte sume pentru a beneficia de sprijin din partea acestora pentru aranjarea licitației ce trebuia să se țină miercuri la Târgu Jiu. „Instituțiile statului trebuie să își facă datoria în continuare pentru că în CEO există cu siguranță un vinovat. Nu trebuie să se oprească la Boștină și la Gruia Stoica. În Complexul Energetic Oltenia se fură de ani de zile, iar furturile nu se fac fără acordul șefilor”, afirmă liderul sindical.

Boștină și noul grup de la Rovinari

Pe site-ul propriu, casa de avocatură face cunoscut faptul, fără a menționa suma, că a câștigat o licitație organizată de fostul Complex Energetic Rovinari pentru a acorda asistență juridică la construirea unui nou grup energetic de 500 MW, proiectul fiind preluat de CE Oltenia și promovat recent inclusiv de premierul Victor Ponta în discuțiile pe care le-a avut cu parteneri din China, compania energetică de stat chineză fiind cea care va investi aici peste o jumătate de milion de euro pentru construirea noului grup energetic. „Boştină si Asociaţii va asigura asistenţă autorităţii contractante pe parcursul derulării procesului de selectare a investitorilor interesaţi să participe la constituirea societăţii comerciale mixte, la negocierea cu investitorii selectaţi, precum şi la înfiinţarea societăţii comerciale”, se arată pe pagina de internet a casei de avocatură.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ