Gruia Stoica şi Doru Boştină, trimişi în judecată. Mita oferită de Stoica, record absolut

| 12 feb, 2014

Omul de afaceri Gruia Stoica, patronul Grampet Group din care face parte şi Grupul Feroviar Român, şi avocatul Doru Cătălin Boştină au fost trimişi în judecată de către procurorii anticorupţie.

Stoica, arestat preventiv, este acuzat de faptul că, prin intermediul avocatului Boştină, a cumpărat influenţă cu 3 milioane de euro pentru a câştiga de la Complexul Energetic Oltenia un contract de transport de carbune în valoare de 100 de milioane de euro.

Dosarul a fost trimis la judecătorul de camera de la Curtea de Apel Bucureşti.

Judecătorul va verifica actele administrate de procurorii anticorupţie şi în termen de maximum 60 de zile trebuie să hotărască dacă dosarul a fost bine întocmit. Dacă dosarul a fost bine întocmit, judecarea va continua la instanţa de fond. După pronunţarea instanţei de fond , potrivit noului Cod de Procedură penală, există doar o singură cale de atac, la instanţa Înaltei Curţi, în acest caz.

Este puţin probabil ca judecătorul de camera să întrerupă cursul firesc al dosarului deoarece Gruia Stoica a fost arestat preventiv tot de o instanţă a Curţii de Apel, arestare confirmată prin decizie definitivă de Înalta Curte. Acest lucru poate înseamna că există probe suficiente, clare, iar ce nu este clar poate fi administrat în faţa instaţei de judecare a fondului, care are rol activ.

Între motivele arestăriipreventive, judecătorii au consemnat despre Gruia Stoica faptul că are “o mentalitate infracţională manifestată făţiş” şi este “lipsit de scrupule”.

Potrivit actelor de inculpare, “la data de 22.01.2014, inculpatul Gruia Stoica i-a promis învinuitului Boştină Doru-Cătălin suma de 3.000.000 euro, în schimbul influenţei pe care acesta a lăsat să se creadă că o are, printr-un intermediar, asupra numitului Dragoş Alexandru Drăghici, directorul general al S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” S.A., în scopul divulgării de către acesta din urmă, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a preţului pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere în cadrul licitaţiei organizate de S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A. la data de 29.01.2014 şi, care avea ca obiect prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadă de 36 de luni, începând cu 01.02.2014, cu o valoare estimată de 473.068.410 lei, fără T.V.A”, notează România Liberă.

Directorul Drăghici ar fi fost supus unor presiuni puternice de către susţinătorii lui Gruia Stoica pentru a divuga preţul pe care CFR Marfă îl va licita pentru câştigarea contractului, spun surse apropiate acestuia.

În momentul declanşării anchetei DNA, directorul Drăghici a făcut atac cerebral si a murit câteva zile mai târziu la spital.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ