ÎCCJ: Gruia Stoica rămâne în arest preventiv

| 20 mar, 2014

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins contestația omului de afaceri Gruia Stoica privind constatarea legalității măsurii arestării preventive pentru 60 de zile în dosarul în care este acuzat de cumpărare de influență în legătură cu o licitație organizată de Complexul Energetic Oltenia.

Curtea de Apel București (CAB) a decis pe 14 februarie menținerea în stare de arest preventiv pentru 60 de zile a omului de afaceri Gruia Stoica, patronul companiei Grup Feroviar Român (GFR), în dosarul în care este acuzat de cumpărare de influență în legătură cu o licitație organizată de Complexul Energetic Oltenia.

Judecătorul de cameră preliminară al CAB a respins cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive, care a avut termen pe 12 ianuarie și a fost menținută starea de arest pentru o perioadă de 60 zile.

În privința avocatului Doru Boștină, a fost înlocuită măsura obligării de a nu părăsi țara, luată potrivit vechiului Cod de procedură penală, cu controlul judiciar, potrivit noului Cod de procedură penală.

Omul de afaceri Gruia Stoica, patronul companiei Grup Feroviar Român (GFR), a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pe 12 ianuarie, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență în legătură cu o licitație organizată de Complexul Energetic Oltenia.

În același dosar, a fost deferit justiției avocatul Doru Boștină, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Potrivit unui comunicat al DNA, în luna mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia SA (CEO) Târgu Jiu a lansat public procedura de licitație ce avea ca scop încheierea acordului cadru și a contractelor subsecvente având ca obiect "Servicii de transport feroviar de cărbune" pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Ișalnița și sucursala Electrocentrale Turceni.

Potrivit fișei de date a achiziției, valoarea estimată a contractului era de 473.068.410 lei, fără TVA (195.079.200 lei pentru SE Turceni, 105.414.600 lei pentru SE Craiova II și 172.574.610 lei pentru SE Ișalnița).

Durata contractuală era de 36 de luni, începând cu data de 1 februarie 2014, iar criteriile de atribuire a contractului erau "cel mai mic preț" sau "oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic".

La data de 17 ianuarie 2014, Complexul Energetic Oltenia a transmis invitații de participare la procedura în cauză (organizată conform normelor interne ale autorității contractante) către CFR Marfă, SC Grup Feroviar Român SA București (GFR) și alte trei societăți comerciale.

Termenul de depunere a ofertelor de către societățile comerciale dispuse să ia parte la procedura de licitație era data de 29 ianuarie 2014.

CFR Marfă și-a manifestat intenția de a participa la procedura de achiziție a serviciilor de transport feroviar de cărbune pentru cele trei sucursale aparținând Complexului Energetic Oltenia și prin urmare a cerut să i se elibereze documentația de atribuire (fișe de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru).

Potrivit rechizitoriului, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, persoană ce controlează GFR SA, membră a grupului Grampet, i-a promis avocatului Doru Boștină că-i va da suma de 3 milioane euro pentru ca acesta să își exercite influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra directorului general al CFR Marfă (funcționar public), pentru a-l determina să își încalce atribuțiile de serviciu și să-i comunice prețul oferit de societatea pe care o conduce, la licitația din 29 ianuarie 2014, așadar să divulge date confidențiale.

Acest demers avea ca scop adjudecarea de către Gruia Stoica a contractului ce făcea obiectul licitației, respectiv transport cărbune de la nivelul Complexului Energetic Oltenia.

Procurorii susțin că, în acest context, avocatul Boștină i-a promis lui Gruia Stoica că va înlesni, în schimbul sumei de 3 milioane euro, aflarea ofertei de preț și va folosi pentru realizarea traficului de influență un intermediar care poate exercita influența directă asupra directorului general al CFR Marfă.

DNA mai susține că în intervalul 23-24 ianuarie și până în ziua licitației, 29 ianuarie 2014, Boștină l-a ținut la curent pe Gruia Stoica cu stadiul demersurilor sale de intermediere a traficării influenței, în scopul adjudecării contractului la licitația având ca obiect contractul de transport cărbune.

"Intervenția autorităților judiciare în data de 29 ianuarie 2014 a pus capăt demersurilor infracționale și a stopat o licitație afectată de activitatea infracțională a celor doi inculpați, care nu mai putea fi derulată, deoarece era incompatibilă condițiilor de concurență reală, loială și care ar fi putut determina prejudicierea unei unități de stat cu suma de 473.068.410 lei, fără TVA", mai declară DNA.

Dosarul se va judeca la Curtea de Apel București.

Tag-uri: CEO, Gruia Stoica, ÎCCJ
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ