"Băieţii deştepţi" din energie cer despăgubiri de 1,6 miliarde de lei de la Hidroelectrica

| 14 oct, 2013

Traderii de energie Energy Holding, Alpiq Romenergie şi Alpiq Romindustries, aşa-numiţii "băieţi deştepţi" din energie, au dat în judecată Hidroelectrica pentru faptul că producătorul de energie a denunţat contractele cu aceştia în timpul procedurii de insolvenţă.

Potrivit unor documente publicate pe site-ul Hidroelectrica, cele trei companii cer despăgubiri de peste 1,6 miliarde de lei în total, conform Agerpres. Astfel, Energy Holding solicită cea mai mare sumă, respectiv 1,003 miliarde de lei, Alpiq Romindustries cere 398,6 milioane de lei, în timp ce Alpiq Romenergie vrea să obţină 215,7 milioane de lei.

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în luna iunie 2012, iar pe parcursul verii trecute a denunţat toate contractele bilaterale pe care le avea cu traderii de energie. După ieşirea din insolvenţă, cei trei traderi au dat în judecată compania.

Contractele bilaterale negociate direct între Hidroelectrica şi aceşti furnizori de energie au fost timp de mai mulţi ani subiectul unor scandaluri în spaţiul public, din cauza preţului mic la care traderii puteau cumpăra energia hidro. În acest context, aceşti traderi au primit şi denumirea de 'băieţii deştepţi' din energie.

Hidroelectrica a încheiat în 2006 contractul cu Energy Holding, care a generat producătorului de energie pierderi de 1,4 miliarde de lei în total, reprezentând diferenţa dintre preţul energiei din contract şi preţul pieţei.

Alpiq Romindustries (fost Buzmann Industries) şi Alpiq Romenergie (fost EHOL Distribution, firmă desprinsă din Energy Holding) sunt deţinute de grupul elveţian Alpiq. Hidroelectrica a încheiat contractul cu Buzzman în 2004, iar pe cel EHOL, în 2008.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ