Hidroelectrica vrea să investească 400 de milioane de euro pentru modernizarea a patru hidrocentrale

| 07 noi, 2013

Hidroelectrica negociază cu o bancă din top 3 european contractarea unui credit de 400 de milioane de euro pentru retehnologizarea a patru hidrocentrale, a declarat, joi, Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica.

Cele patru hidrocentrale sunt Vidraru, Mărişelu, Râul Mare şi Stejaru, potrivit agerpres.

El a criticat intenţia Guvernului de a investi în proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti, proiect-gigant de 1,3 miliarde de euro, unde Hidroelectrica este acţionar majoritar.

"Eu nu cred în proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti. Trebuie să reabilităm hidrocentrale care însumează 1.000 de MW şi fac majoritatea serviciilor de sistem (cele patru pentru care se negociază creditul - n.r.). În schimb, noi finanţăm OZN-uri, precum Tarniţa, Făgăraş-Hoghiz sau Paşcani", a spus Borza.

El a mai afirmat că valoarea activelor Hidroelectrica se ridică la 20 de miliarde de lei, prin urmare o taxă de 1,5% pe construcţiile speciale ar însemna 30 de milioane de lei.

Borza a mai spus că Hidroelectrica va încheia anul cu un profit de 900 de milioane de lei, la o producţie relativ mică, de 14 TWh, comparativ cu media multianuală de 17 TWh. Costurile de producere a energiei sunt de 153 de lei pe MWh pentru Hidroelectrica, iar preţul mediu cu care compania a vândut energie în primele nouă luni a fost de 183 de lei pe MWh.

Întrebat de ce "băieţii deştepţi" din energie, respectiv Alpiq şi Energy Holding, au dat în judecată Hidroelectrica după rezilierea contractelor cu aceştia, Borza a precizat că aceşti furnizori cer în instanţă daune morale pentru beneficiul nerealizat.

"Preţul mediu din contractele cu ei la momentul rezilierii (vara anului 2012 - n.r.) era de 130 de lei pe MWh, iar preţul mediu în piaţă era 260 de lei. În urma negocierilor, ei ar fi oferit 142 de lei maximum, dar noi nu am fost de acord", a completat Borza, amintind de ce au fost reziliate contractele.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ