Bani pentru IMM-uri - Guvernul alimentează motorul economiei

| 04 dec, 2013

Aşa cum „Prima Casă” a salvat creditul imobiliar, tot aşa suma totală de 4 mld. lei va ajunge în sectorul IMM-urilor prin intermediul schemei de garantare a creditelor pregătită de Ministerul Finanţelor. Această gură de oxigen pentru întreprinderile mici şi mijlocii vine într-un moment cum nu se poate mai bun, fiind un semnal pe care statul îl dă motorului economiei româneşti, greu încercat în anii crizei economice.

O veste bună, care într-o ţară normală la bibilică ar fi îngălbenit ecranul televizorului pus pe ştiri, a fost aproape ignorată de presarii profesionişti de la noi din ţară. Concret, Guvernul României va da garanţii de 2 miliarde de lei (aproape 500 mil. euro) pentru credite de 4 miliarde de lei destinate IMM-urilor (aproape 1 miliard de euro). De ce este importantă această veste pentru noi toţi? Pentru că, în felul acesta, mediul IMM va primi o gură de oxigen similară celei pe care piaţa imobiliară a primit-o prim programele „Prima Casă”.

Concret, într-un prim val de firme beneficiare de acest tip de creditare, peste 6.000 de IMM-uri vor obţine mai uşor finanţare în lei la dobânzi de circa 6,2%. O dobândă extrem de bună, dacă este să întrebi orice întreprinzător din România zilelor noastre care s-a izbit de un ghişeu de bancă în ultimii ani.

Care sunt condiţiile de eligibilitate pentru un astfel de credit? Beneficiarii trebuie să fie companii mici şi mijlocii cu cifra de afaceri de până la 50 mil. euro, care au cel puţin trei ani vechime şi au făcut profit operaţional în ultimii doi ani. Vorbim de credite pentru capital de lucru garantate de stat în proporţie de 50%, plafonul iniţial de garantare fiind de 2 mld. lei. Practic, vorbim despre un sistem de creditare similar programului „Prima Casă”, menit să dezgheţe atitudinea circumspectă arătată de bănci în anii post-criză faţă de finanţarea sectorului IMM.

Aşa cum „Prima Casă” a salvat creditul imobiliar, tot aşa suma totală de 4 mld. lei va ajunge în sectorul IMM-urilor prin intermediul schemei de garantare a creditelor pregătită de Ministerul Finanţelor. Această gură de oxigen pentru întreprinderile mici şi mijlocii vine într-un moment cum nu se poate mai bun, fiind un semnal pe care statul îl dă motorului economiei româneşti, greu încercat în anii crizei economice. Alături de noua schemă de minimis adoptată în octombrie de Guvern, această decizie întinde o mână de ajutor dinspre executiv spre întreprinzători şi reuşeşte, totodată, să închidă gura unor voci ale opoziţiei care reproşau Guvernului Ponta că asupreşte IMM-urile româneşti.

Momentul este, din multe puncte de vedere, unul realmente important, pentru că el indică existenţa unor canale deschise de dialog între guvernanţi, reprezentanţi ai sectorului IMM şi bănci. La finalul zilei, când vom trage linie, toate cele trei instanţe vor avea de câştigat de pe urma acestei scheme de garantare: băncile vor da credite sectorului IMM şi vor câştiga din dobânzi, IMM-urile vor reuşi să îşi dezvolte business-ul, iar statul va câştiga din taxele şi impozitele plătite de IMM-urile care au reuşit să îşi finanţeze capitalul de lucru. Într-un ocean de bălăcăreli, minciuni şi confuzii în spaţiul public, iată că România mai primeşte şi veşti bune.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ