Baronii PNL, mai puternici decât Crin Antonescu?

| 02 mai, 2013

Liderii liberali din teritoriu sunt în aceste momente în poziții de putere și benficiază de o consolidare fără precedent, dată de rezultatul alegerilor locale și parlamentare de anul trecut.

Liderii liberali din teritoriu sunt în aceste momente în poziții de putere și benficiază de o consolidare fără precedent, dată de rezultatul alegerilor locale și parlamentare de anul trecut.

Am remarcat zilele acestea, după ce Victor Ponta și Livu Dragnea au vorbit despre varianta angajării răspunderii guvernamentale pe regionalizare, fie poziții critice, fie tăcere suspectă din zona PNL. Crin Antonescu nu a spus nimic despre subiect, ceea ce surprinde având în vedere că a făcut o conferință de presă doar pentru a comenta declarații politice nesemnificative făcute de Victor Ponta la Congresul PSD.

Această atitudine a liderului liberal și pozițiile exprimate totuși din eșaloanele secunde par să indice că PNL este mai degrabă împotriva acestei modalități de a trece regionalizarea. Când spun PNL, mă refer la partid și nu la Crin Antonescu. Liderii liberali din teritoriu sunt în aceste momente în poziții de putere și benficiază de o consolidare fără precedent, dată de rezultatul alegerilor locale și parlamentare de anul trecut. Regionalizarea ar veni să reducă din aceste avantaje obținute în bună măsură artificial, ca urmare a aportului adus de PSD în campanie. Acești lideri și-au găsit un exponent a ceea ce este de fapt opoziție la regionalizare în persoana lui Klaus Iohannis, care ar fi unul dintre cei afectați de schimbările care se anunță la nivelul structurii administrative a statului.

La PSD, linia a fost dată de liderii partidului, de Victor Ponta și Liviu Dragnea, și nu par a exista probleme. În mod paradoxal, baronii locali cei mai puternici în raport cu conducerea centrală sunt cei liberali. La social-democrați deja pozițiile critice sau nemulțumirile din teritoriu sunt diminuate de forța puterii centrale, după fiecare ședință mai extinsă a PSD liderii locali plecând acasă cu ideile lui Victor Ponta.

Sorin Roșca Stănescu scria într-un editorial că PSD încearcă să determine PNL la ruperea USL, lansând ideea angajării răspunderii guvernamentale pe regionalizare. Dincolo de faptul că exprimă de fapt opoziția liberalilor față de acest proiect, Roșca Stănescu atrage atenția, involuntar sau nu, asupra scăderii tot mai acute de autoritate a lui Crin Antonescu în raport cu liderii locali. Cei aleși în vara trecută și-au creat deja propriile rețele de putere politică și economică, nemafiind la mâna lui Crin Antonescu pentru a le obține.

Rămâne de văzut dacă amenințările de pe la colțuri formulate de unii liberali vor fi urmate de o ieșire a liderului PNL, care să anunțe opoziția partidului său față de angajarea răspunderii pe regionalizare sau, dimpotrivă, dacă Crin Antonescu va avea tăria să își facă ordine printre baroni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ