Băsescu, în favoarea căsătoriilor gay

| 16 iun, 2013

Invitat la emisiunea „După 20 de ani” de la Pro TV, preşedintele Băsescu s-a declarat în favoarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex: "Eu sunt de acord cu libertatea fiecărui om să facă ce vrea cu viaţa lui, inclusiv această libertate.

Ce facem fiecare între pereţii casei noastre este problema noastră. A intra pe această zonă, a o reglementa prin Constituţie e o greşeală. Nu se ştie ce evoluţii vor urma. Dacă vor să se căsătorească bărbat cu bărbat, femeie cu femeie, e problema lor", a spus Traian Băsescu.

În esenţă, punctul de vedere exprimat de Traian Băsescu se pliază pe linia celor care susţin ideea ca viitorul text constituţional să nu restrângă drepturile şi libertăţile individuale. Dincolo însă de această abordare liberală, preşedintele Băsescu este recunoscut pentru „simpatia” afiaşată faţă de comunitatea gay din România. Astfel, în 2004, Traian Băsescu afirma că 20% dintre români sunt homosexuali, scandalizând opinia publică. Miza acelei declaraţii era însă atragerea de capital electoral dintr-o zonă a minorităţilor sexuale. Chiar dacă cele 20 de procente erau în mod vădit exagerate, Traian Băsescu a reuşit atunci să câştige un segment electoral pe care niciun alt candidat până atunci nu a încercat să-l valorifice.

Prin prisma poziţionările anterioare, intervenţia actuală a şefului statului vizează potenţarea mesajului pro-minorotăţi sexuale. Cel mai probabil, manifestarea opiniei preşedintelui Băsescu are mai degrabă legătură cu plasarea în registrul dezbaterilor europene, acolo unde drepturile minorităţilor de orice fel sunt atent protejate.

Pentru România, este însă esenţial ca viitoarea Lege Fundamentală să consacre o garantare a drepturilor actuale şi chiar o extindere a acestora. În ceea ce priveşte căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, curpinderea explicită a unui amendament în Constituţie care să parafeze termenii căsătoriei este însă uşor forţată. În acest sens, opţiunea epxrimată de premierul Ponta care a avansat ideea păstrării actualelor formule din Constituţie, dublate de reglementările ce pot fi ulterior operate în Codu Civil, lasă deschisă uşa unor modficări ulterioare, în funcţie şi de dinamica evoluţiei acestor teme în plan european.

Fără a diminua din importanţa drepturilor individuale, trebuie totuşi spus că România are una dintre cele mai bune legislaţii pe acest palier. De aceea, prioritar este ca evoluţia dezbaterilor pe tema revizuirii Constituţiei să se concentreze asupra temelor aşteptate de români precum regionalizarea, proces care realizat corect şi responsabil va aduce pe termen mediu o viaţă mai bună pentru toţi cetăţenii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ