Reacţia Patriarhului Daniel la declaraţia lui Băsescu: Nu subminaţi valoarea familiei creştine

| 18 iun, 2013

Declaraţiile lui Traian Băsescu referitoare la chestiunea căsătoriilor gay, precum şi renunţarea în Parlament la amendamentul ce făcea referire la familia alcătuită din bărbat şi femeie au determinat Biserica să reacţioneze.

Băsescu declarase duminică, răspunzând întrebării dacă susţine căsătoriile homosexuale, că nu se opune cuplurilor gay, menţionând că „e problema lor ceea ce fac între pereţii casei”. Preşedintele a precizat că face această declaraţie din poziţia de creştin ortodox, care „respectă perceptele morale ale creştinismului”.

Declaraţiile preşedintelui au avut un viu ecou în sânul Bisericii ordodoxe. Reprezentanţii Bisericii au precizat că homosexualitatea este o deviaţie şi un pericol la adresa familiei creştine. Mai mult, luni, Patriarhul Daniel a simţit nevoia să atace tocmai acest subiect într-un mesaj lipsit de echivoc: Nu subminaţi valoarea familiei creştine tradiţionale!

Mesajul Patriarhului Daniel potrivit Gândul: Fără a face referire la preşedintele statului, care a afirmat că este creştin, dar arătând cu degetul spre Parlament, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), PF Daniel, îndeamnă să nu fie subminată familia creştină tradiţională. Alţi clerici au explicat, de ce noţiunile de "creştin", "homosexual" şi familie nu pot merge împreună, principalul argument fiind acela că menirea familiei este de a procrea.

"Valoarea reală a libertăţii noastre se măsoară potrivit cu mulţimea faptelor noastre bune, săvârşite în mod liber şi responsabil, pentru a creşte spiritual în iubire milostivă, în bunătate şi generozitate. Dacă libertatea politică sau socială nu este unită cu responsabilitatea morală pentru apărarea vieţii şi demnităţii umane individuale şi colective, libertatea devine autodegradare. De aceea, Sfântul Apostol Petru, cunoscând bine pericolul permanent al pervertirii sau al degradării libertăţii omului îi avertizează pe creştini, zicând: Nu folosiţi libertatea ca pe un acoperământ al răutăţii!", spune PF Daniel, într-un mesaj lansat luni privind valoarea familiei creştine.

În acelaşi context, patriarhul BOR apreciază că libertatea ca "acoperământ al răutăţii" sau "libertatea sinucigaşă" se vede astăzi mai ales în răul pe care societatea contemporană secularizată şi-l pregăteşte singură, uneori chiar prin legi impuse de parlamente, care duc la relativizarea valorilor morale fundamentale şi la subminarea familiei tradiţionale ca element natural al existenţei şi dezvoltării societăţii umane.

"Vedem aşadar că libertatea, ca dar al lui Dumnezeu, pentru care au luptat şi au murit eroii neamului românesc, trebuie cultivată astăzi cu mult discernământ şi responsabilitate sporită. Pe lângă apărarea integrităţii teritoriale a ţării noastre trebuie apărată şi integritatea spirituală a sufletului poporului român, care în întreaga sa istorie a rezistat spiritual în timpul invaziilor barbare şi al stăpânirilor străine, păstrându-şi credinţa şi vieţuirea în familia creştină", mai spune PF Daniel.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ