Băsescu: MP cere alegerea primarilor și a președinților CJ prin vot direct în două tururi de scrutin

| 26 ian, 16:53

Mișcarea Populară solicită modificarea legilor electorale în sensul alegerii primarilor și a președinților de consilii județene prin vot direct și în două tururi de scrutin, a anunțat marți președintele MP, Traian Băsescu, la finalul Consiliului Executiv Național al partidului.

"Concluzia din CEN-ul de astăzi a fost că, pentru a se atinge obiectivele alegerilor, adică a se da o șansă de înnoire a clasei politice la nivel local și în administrația locală este necesară revenirea la alegerea primarilor din două tururi. Mai mult decât atât, dacă în legislația promovată în timpul meu a fost această eroare a alegerilor într-un singur tur, a fost și un lucru foarte bun — aducerea președinților consiliilor județene la vot uninominal, alegere directă. Deci, cerem atât alegerea primarilor în două tururi, cât și revenirea alegerii președinților consiliilor județene tot în mod direct și în două tururi", a declarat Băsescu, într-o conferință de presă.

Președintele MP a explicat necesitatea alegerii președinților de consilii județene în mod direct și în două tururi.

"Fără acest sistem de alegeri, președinții consiliilor județene se așază pe niște funcții instabile. Imediat ce nu răspund nevoilor sau solicitărilor, de multe ori nejustificate, ale consilierilor, majoritățile se schimbă și președintele consiliului județean rămâne fără susținere în consiliu, ceea ce, pe urmă, duce și la înlocuirea acestuia, deci o instabilitate a funcției. (...) De aceea, cerem în mod ferm, dacă tot se umblă la legea alegerilor locale, să se facă și alegerea președinților consiliilor județene prin vot direct în două tururi, ca soluție de salubrizare a vieții politice locale", a susținut Băsescu.

El a reamintit că în programul inițial de guvernare premierul Dacian Cioloș viza și modificarea legislației electorale în sensul revenirii la alegerea primarilor și președinților de consilii județene din două tururi de scrutin.

"Dacă domnul Cioloș ne spune public cine l-a pus să scoată această formulare din propriul program de guvern eu îl declar premierul tranziției. (...) Știu sigur că și PNL și PSD au vrut alegeri dintr-un singur tur. De ce s-a răzgândit PNL-ul doar intuiesc, că au văzut dezastrul spre care se îndreaptă la București și atunci s-au răzgândit. L-au răzgândit și pe domnul Iohannis, mai rămâne să-l răzgândească și pe domnul Cioloș. Cred că va trebui să facă niște discuții și cu PSD, pentru că PSD are capacitatea ca în alianță cu UNPR să introducă o moțiune de cenzură care să și treacă", a spus el.

Băsescu s-a declarat optimist în ceea ce privește organizarea la nivelul MP a alegerilor locale.

"Sunt optimist, după cum arată hârtiile și raportările, că vom reuși să ne atingem obiectivul de 10-12% pe vot politic în aceste alegeri. Și, nu exclud posibilitatea să câștigăm și câteva orașe mari în afară de comune. Deci, aș spune că sunt optimist", a declarat președintele MP.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ