UPDATE. Băsescu: Ponta, câţi bani ai luat ca să semnezi pentru Roşia Montană? Ponta: Nimic. Dar tu?

| 02 sep, 2013

Traian Băsescu a declarat că, aşa cum Victor Ponta îl întreba cu ani în urmă câţi bani a luat pentru Roşia Montană, deşi nu era semnat nimic, acum îl întreabă şi el pe premier "câţi bani ai luat ca să semnezi proiectul?". Premierul i-a dat replica: "Absolut nimic".

UPDATE. Premierul Victor Ponta a răspuns întrebării preşedintelui dacă a luat sau nu bani pentru proiectul Roşia Montana, în schimb preşedintele nu i-a răspuns la aceeaşi întrebare.

Victor Ponta a precizat că i-a adresat o astfel de întrebare şefului statului, dar că nu a primit deocamdată niciun răspuns. "Da, dar nu mi-a răspuns. Eu pot să răspund: absolut nimic! Poate şi dânsul să răspundă? Ideea e următoarea: ce spune domnul preşedinte Băsescu nu mă interesează şi, oricâte jigniri mi-ar aduce în continuare, ştiţi foarte bine nu-i răspund", a afirmat Victor Ponta într-o conferinţă de presă .

Premierul a menţionat, referitor la proiectul Roşia Montana, că salută propunerea preşedintelui PNL, Crin Antonescu, de a avea un circuit obişnuit pentru acest proiect de lege şi o comisie specială în care toată lumea să-şi exprime punctul de vedere.

"Dacă exista curaj, în ultimii zece ani se transmitea proiectul sau se respingea. Guvernul PDL nici nu l-a respins, nici nu l-a aprobat. Eu îmi fac datoria de a rezolva într-un fel sau altul şi nu se poate rezolva decât prin decizia Parlamentului un proiect prin care societatea noastră este divizată. Am văzut ca şi dumneavoastră că foarte mulţi oameni sunt de acord cu proiectul pentru a crea locuri de muncă, investiţii şi mulţi oameni sunt împotrivă. Şi atunci nu există posibilitatea ca un ministru al Mediului sau Economiei sau un prim-ministru să acţioneze, să ia decizii în locul oamenilor într-o problemă atât de importantă. Eu mi-am făcut datoria să schimb, să renegociez în favoarea României condiţiile iniţiale şi am făcut acest lucru. Domnul Şova a renegociat şi eu mi-am asumat negocierea. Decizia o poate lua doar Parlamentul României, în baza unei proceduri cu totul şi cu totul transparente, în care toată lumea să-şi spună punctul de vedere şi să vină cu argumente", a subliniat liderul USL.

Potrivit lui Ponta, România va avea 'în mod sigur' un litigiu cu compania care doreşte exploatarea de la Roşia Montana.

"În mod sigur vom avea un litigiu, e vorba despre evaluarea neîndeplinirii obligaţiilor statului român în ultimii zece sau nu ştiu câţi ani au fost. Eu am un angajament personal pe care întotdeauna mi l-am ţinut, cu orice risc. Pe de altă parte, ca prim-ministru - acel angajament îl am din vremea în care nu mă gândeam că voi fi prim-ministru - am o datorie către toţi cetăţenii acestei ţări să pun în dezbaterea Parlamentului proiecte importante. Nu există niciun proiect asupra căruia să existe consens. Dar să stai ascuns cu proiectele prin dulapuri este soluţia cea mai proastă şi laşă a ultimilor ani", a arătat premierul.

În context, el a spus că, dacă preşedintele decide să 'saboteze' toate proiectele de investiţii importante pentru România, este decizia lui pentru final de mandat. "Domnia sa e în favoare sau contra proiectului? Grea întrebare!", a adăugat premierul, referindu-se la proiectul Roşia Montană. Ponta a subliniat că 588 de parlamentari vor avea proiectul de lege şi cu acordul.

"Eu mi-am făcut treaba la Guvern, am trimis Parlamentului proiectul. Decizia Parlamentului - cum e votul, unde, cine se răzgândeşte. Eu nu mă pot răzgândi. Proiectele importante trebuie dezbătute şi aprobate de Parlament şi apoi semnate de şeful statului. (...) Nu se poate să avem niciun proiect important până nu semnează preşedintele proiectul de lege. Că nu-i place... Să nu mai fie preşedinte dacă nu-i place chestia asta", a mai spus Victor Ponta.

 

"Vă aduceţi aminte cum ţipa Victor Ponta din opoziţie câţi bani a luat Băsescu pentru semnarea proiectului de la Roşia Montană şi nici nu semnasem nimic, acum îl întreb eu: Ponta, câţi bani ai luat să semnezi pentru Roşia Montană?", a afirmat şeful statului într-un interviu pentru Adevărul, citat de Mediafax.

Băsescu a adăugat că Victor Ponta trebuie întrebat ce îl întreba şi acesta pe el când susţinea proiectul, adăugând că în acest caz nu poţi să fii "inconsecvent".

Preşedintele a mai spus că nu a văzut încă proiectul Guvernului privind Roşia Montană, însă consideră că o redevenţă de 6% este una relativ consistentă, la care se adaugă o participare a statului de 25%, explicând că, practic ,Victor Ponta a rămas pe aceleaşi cifre negociate de Emil Boc.

Totodată, Băsescu a amintit că el a fost un partizan al proiectului Roşia Montană, în timp ce Emil Boc nu a fost şi de aceea proiectul "nu s-a făcut" în timpul guvernării Boc.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ