BĂSESCU: România trebuie să refuze ideea de cotă de REFUGIAŢI. Nu suntem stat Schengen

| 14 sep, 14:19

România trebuie să refuze ideea de cotă de refugiaţi pentru că nu este stat membru Schengen, a afirmat luni Traian Băsescu, susţinând că, dacă ar mai fi fost preşedinte, ar fi cerut Parlamentului o dezbatere şi o hotărâre pe această problemă, transmite Agerpres.

"România trebuie să refuze ideea de cotă, nici voluntară, nici nevoluntară, dintr-un motiv simplu: pentru că România nu este stat membru Schengen. Colapsul sistemului Schengen s-a petrecut în statele care sunt membre Schengen şi nu în România. (...) Necazul se întâmplă în zona Schengen, statele Schengen trebuie să îşi acopere eroarea de a fi fost incapabile să susţină frontierele zonei libere la circulaţie şi România poate contribui şi ea să ajute aceste ţări. Putem trimite nave în Marea Mediterană, putem să ne asumăm - eu ştiu potenţialul pe care îl are România - noi ne putem asuma, spre exemplu, să nu mai acosteze nicio barcă cu refugiaţi în insula Kos, nu avem nicio problemă să ne sprijinim partenerii, dar nu mă face responsabil de ceea ce nu sunt", a spus Traian Băsescu, la sediul PMP.


El a precizat că anul trecut, în România, s-au stabilit 4.645 de cetăţeni ai altor state. ''Mă refer la cei din jurul frontierelor din Ucraina şi Republica Moldova. (...) Anul acesta, cu certitudine vor fi mai mulţi. Nu mai vorbim de acordarea cetăţeniei către cetăţeni arabi care sunt din familii mixte, ei au stat 8-9-10 ani în aceste familii şi în fiecare an se acordă circa 1.000 de cetăţenii acestor oameni din familii mixte. România are o politică pe care a suportat-o singură", a adăugat fostul şef al statului. 

În opinia sa, România "a făcut o mare greşeală" la Consiliul European din luna iunie, când ţara noastră "a acceptat cota de refugiaţi". 

"Şi alte ţări anunţă posibilitatea închiderii frontierelor, iar din acest punct de vedere cancelarul austriac (...) a devenit clown-ul Europei, ameninţând cu tăierea de fonduri structurale pentru cei care nu primesc refugiaţi. E fără precedent şi părerea mea despre el a fost că ştie bine tratatele UE. Este un abuz şi măcar să gândeşti că vei penaliza o ţară cu reducerea fondurilor structurale când ele au fost aprobate de Consiliul European şi în Parlamentul European. Cred că încep să se trezească unii din liderii UE care au fost mari iubitori de refugiaţi şi îşi dau seama de riscuri. (...) În ceea ce ne priveşte, în mod categoric, s-a făcut o mare greşeală la Consiliul din iunie, când România a aprobat cotă de refugiaţi şi a primit o cotă raportată la cei 40.000 de refugiaţi care erau evaluaţi până în luna mai. Acum s-a pus într-o situaţie foarte dificilă pentru că, acceptând cota în luna iunie, evaluată la refugiaţii de până în luna mai, a venit peste noi cota mai mare pentru că păcătoşii ăştia de refugiaţi nu s-au oprit în luna mai şi au continuat să vină exact când liderii europeni erau în vacanţă", a spus Băsescu. 

El a susţinut că, în cazul în care ar fi fost preşedintele ţării, ar fi cerut Parlamentului o dezbatere şi o hotărâre. 

"Eu aşa aş face. Dacă aş fi făcut eroarea din iunie (de la Consiliul European - n.r.) chemam instituţiile statului român - cele democratice, nu instituţiile de forţă, dădeam mandat ministrului ca astăzi să facă opinie separată la tema cotelor, cu solicitarea să se menţioneze într-o minută a concluziilor Consiliului, şi aş fi venit repede la Parlament, aş expune problema şi aş cere Parlamentului o dezbatere şi o hotărâre. (...) Nimeni în zece ani nu a fost înfrânt în Consiliu când a venit cu o hotărâre a Parlamentului naţional", a precizat Băsescu.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ