Bilanț MAI: Peste 12.700 de angajați au acționat în 16 județe și în București în perioada cu ninsori abundente și viscol

| 23 ian, 11:31

Peste 12.700 de angajați a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au acționat în 16 județe, în perioada 16-21 ianuarie, pentru a ajuta persoane afectate de viscol și zăpezi, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), locotenent Cătălin Chirca.

În total, 4.100 de pompieri au ajutat persoane aflate în situații extreme. Astfel, inspectoratele pentru situații de urgență au utilizat peste 1.700 de mijloace tehnice, mai ales autospeciale, autofreze și camioane.

Au avut loc, potrivit reprezentanților IGSU, atât acțiuni de prevenire cât și acțiuni de salvare a unor persoane cu probleme de sănătate. Județele afectate au fost Buzău, Ialomița, Tulcea, Giurgiu, Harghita, Suceava, Botoșani, Neamț, Alba, Caraș-Severin, Hunedoara, Harghita, Iași, Mureș, Neamț și Sibiu.

În condiții de viscol și ninsori abundente, echipajele de salvatori au realizat peste 3.800 de misiuni în urma cărora 1.200 de persoane au fost salvate, iar 490 asistate medical, relatează Agerpres.

Pompierii au intervenit pentru deblocarea și salvarea persoanelor surprinse de viscol pe anumite tronsoane de drum dar și pentru transportul persoanelor cu probleme medicale din zone greu accesibile.


În cele cinci zile de ninsori abundente, 29 de femei însărcinate au fost asistate de salvatori sau transportate la spitalele din apropiere. Potrivit reprezentanților IGSU, o situație deosebită a constat în transportul unei gravide din localitatea Amalău (Constanța) la cea mai apropiată unitate de specialitate — Spitalul din Silistra (Bulgaria). Transportul s-a realizat cu autospeciale și elicoptere.

De asemenea, o misiune de lungă durată a avut loc în localitatea Vindrei (Vaslui), unde o femeie de 21 de ani a suferit un traumatism de coloană vertebrală. O autofreză care însoțea autospeciale a eliberat calea de acces iar tânăra a fost transportată la Spitalul din Iași.

Astfel, pe durata manifestărilor meteo periculoase, echipajele serviciilor de ambulanță din cele 16 județe au fost angrenate în peste 12.300 de misiuni. De asemenea, în această perioadă, elicopterele MAI au efectuat 47 de zboruri.

Potrivit reprezentanților IGSU în București, în timpul ninsorilor abundente, între 16 ianuarie, ora 20,00 și 17 ianuarie ora 18,00, s-a înregistrat un număr foarte mare de solicitări pentru îndepărtarea copacilor și stâlpilor de electricitate căzuți pe carosabil, autoturisme sau care blocau accesul în locuințe. În acest sens, numărul de dispeceri a fost suplimentat.

În perioada ninsorilor abundente, ISU București-Ilfov a înregistrat aproximativ 140 de solicitări gestionate simultan. Numărul total de intervenții a fost de peste 500 iar peste 200 de autoturisme au fost avariate.

De asemenea, a adăugat purtătorul de cuvânt al IGSU, în aceeași perioadă pompierii au fost solicitați să intervină la 5.700 de situații de urgență, dintre care 330 de incendii, 4.135 de situații care necesitau acordarea primului ajutor, 18 misiuni de descarcerare și 214 pentru deblocare/salvare. În această perioadă, 3.935 de persoane au persoane au fost asistate medical de pompierii și medicii SMURD și 1.411 persoane au fost salvate de la moarte.

În această perioadă cu temperaturi scăzute, IGSU recomandă prudență în folosirea mijloacelor de încălzire, pentru a evita incendiile și menționează că personalul inspectoratului este disponibil non-stop.

Tag-uri: IGSU, mai, pompieri, viscol
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ