Blaga vrea și în PDL disciplina din PSD

| 04 iun, 2013

Vasile Blaga se confruntă în prezent cu două mari probleme. Așa cum este acum, lovit deopotrivă de stânga și de dreapta, dar și de electorat, PDL nu va supraviețui. Pe de altă parte, dacă Blaga taie în carne vie, s-ar prea putea să nu rămână mare lucru din partid.

În anii ce urmează, partidele din România vor fi mai disciplinate sau nu vor fi deloc. Parafraza citatului apocrif nu pare să-i fie străină lui Vasile Blaga, care face ordine și curățenie în PDL „de-ar fi să piară lumea”.

În fapt, tot ce mișcă în România și este partid se uită și se inspiră din disciplina de legiune romană a PSD. Să precizăm mai clar, disciplina în politică are două componente. Prima este unitatea, care împiedică dezertările individuale, dar și mișcările centrifuge, de natură să nască aripi, erezii și schisme doctrinare. A doua componentă este comunicarea coerentă. Desigur că în orice democrație libertatea de expresie, ca și pluralitatea opiniilor sunt idealuri ce nu pot fi contestate. Dar un partid este, printre altele, comunicarea consecventă a unui mesaj coerent, ce ține de doctrina politică asumată. Oricine este liber să spună sau să creadă altfel, cum liber este să și părăsească partidul, să se alăture altuia sau să pună bazele unei noi grupări de sine stătătoare. Jongleriile inconștiente cu cele două elemente fac deliciul tabloidelor și se concretizează în spectacolul grotesc întâlnit cel mai recent la PPDD.

Puține sunt partidele românești care s-au dovedit capabile să strunească deopotrivă cele două componente. UDMR, de pildă, a fost perceput ca un partid puternic și disciplinat, până când și-a văzut periclitată unitatea garantată până atunci pe baze etnice. Liberalii, la rândul lor, au avut probleme atât de unitate, cât și de comunicare unitară. PNL pare o colecție a orgoliilor, în care toți își cultivă cu obstinație parti-pris-urile și opinează indiferenți la linia oficială a partidului sau la eventualele prejudicii de imagine și nu numai. Din fericire, dar nu fără șocuri, liberalii par să profite de uniunea cu social-democrații. Transferul de ordine și disciplină dinspre PSD le-a apărut liberalilor constrângător, mai ales în urma noilor raporturi de forță apărute după ultimele rearanjări ale USL, dar și în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European.

Vasile Blaga se confruntă în prezent cu două mari probleme. Așa cum este acum, lovit deopotrivă de stânga și de dreapta, dar și de electorat, PDL nu va supraviețui. Pe de altă parte, dacă Blaga taie în carne vie, s-ar prea putea să nu rămână mare lucru din partid, spre satisfacția popularilor din curtea Palatului Cotroceni, înfometați de noi adepți... Pe moment, președintele PDL pare să caute disperat o cale de mijloc, cum ar fi de pildă suspendarea lui Cristian Preda pe șase luni. Rămâne de văzut cât de riscantă este această temporizare pentru PDL. În cel mai rău caz, riscul este ca „astronautul” Cristian Preda să nu mai aibă la ce partid să se întoarcă, după șase luni petrecute pedepsit pe orbită...

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ