UPDATE. Sorin Oprescu, denunţat de foştii săi colaboratori. Fostul şofer: Barosanu' aşteaptă banul

| 07 sep, 08:46

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu se află în arest preventiv pentru 30 de zile încă de duminică noaptea în dosarul în care este acuzat de luare de mită.

UPDATE 21:15 Șeful Administrației Cimitirelor s-a oferit să împrumute denunțătorilor banii de mită pentru Oprescu (referat DNA)

Bogdan Popa, director al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, s-a oferit să îi împrumute pe denunțători cu suma de bani pe care urmau să i-o dea ca mită lui Sorin Oprescu, potrivit referatului prin care DNA a cerut, luni, arestarea preventivă a cinci persoane în dosarul de corupție al primarului general al Capitalei.

Bogdan Popa, arestat la domiciliu în același dosar pentru mai multe infracțiuni de luare și dare de mită, spălare de bani și trafic de influență, a făcut oferta în cadrul unei întâlniri din data de 19 august.

"Pe parcursul aceleiași întâlniri, Popa Bogdan Cornel a insistat și el asupra importanței ca vineri, cel târziu în acest week-end, denunțătorii să achite măcar o parte din mita datorată lui Oprescu Sorin Mircea. Oferta lui Popa Bogdan Cornel, nesolicitată, de a împrumuta el denunțătorii cu bani, dacă aceștia nu pot face rost de bani până la finalul săptămânii, pentru a plăti această mită, a atras atenția asupra importanței pe care Popa Bogdan Cornel o acordă acestei plăți și făcea credibilă susținerea lui că acești bani urmau, într-adevăr, să-i fie remiși primarului", se arată în referatul DNA.

În cadrul alte întâlniri pe care a avut-o cu denunțătorii în aceeași zi, Popa a precizat și data la care ar fi urmat să-i dea banii lui Oprescu.

"Întrebat fiind care este ziua în care, cel mai târziu, Oprescu Sorin Mircea se așteaptă să primească banii, Popa Bogdan Cornel a răspuns că va merge să-i propună primarului să-i ducă banii duminică, 23.08.2015, sens în care în această zi denunțătorii să-l contacteze telefonic și să-i spună doar că îl invită la o cafea acasă la denunțătorul (...). Din această invitație, Popa Bogdan Cornel va deduce că denunțătorii au și îi vor da mita pentru Oprescu Sorin Mircea", se mai precizează în referat.

Mita era pretinsă pentru a urgenta plata unor lucrări executate la Centrul Cultural al Palatelor Brâncovenești (Palatul Mogoșoaia). Alte sume fuseseră deja remise de denunțători către Florin Șupeală și Ruxandra Petroi Avasiloae, în calitate de directori la Centrul Cultural al Palatelor Brâncovenești, dar și către Octavian Mircea Constantinescu, director economic în cadrul aparatului Primarului Municipiului București.

La propunerea DNA, judecătorii au mai decis ca Bogdan Popa, director al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, și Romeo Albu, să fie plasați în arest la domiciliu.

UPDATE: 20:05 Alte cinci persoane, arestate preventiv, iar două în arest la domiciliu

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au admis luni cererea DNA de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile a cinci persoane reţinute în dosarul de corupţie al primarului Capitalei, Sorin Oprescu.
Este vorba de trei funcţionari din Primăria Municipiului Bucureşti, Ruxandra Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, adjunctul său, Florin Şupeală, şi Octavian Mircea Constantinescu, director economic în cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucureşti, toţi trei fiind acuzaţi de luare de mită.

 

UPDATE 19:15 Omul de afaceri Claudiu Bengalici ar fi intenţionat să plece din ţară (referat DNA)

Omul de afaceri Claudiu Bengalici ar fi intenţionat să plece din ţară, pentru a se sustrage unei eventuale anchete penale, potrivit referatului prin care DNA a cerut, luni, arestarea preventivă a cinci persoane în dosarul de corupţie al primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu. 

Intenţiile omului de afaceri reies dintr-o discuţie purtată, în aprilie 2015, cu un denunţător din dosar. 

"Plec, ce dracu să fac? (...) De plecat... probabil că nu o să stau aicea ca un... să aştept să mă cert cu ei! O să pun un avocat să se certe! (...) Nici nu vreau să ştiu, că dacă ştiu înseamnă că dacă mă va întreba cineva vreodată, o să trebuiască să ascund! Şi asta-i cel mai rău! Mai bine să nu ştiu, ca să nu...", a spus Bengalici, conform stenogramelor din referatul DNA.

 

UPDATE 18: 55. Cristian Stanca insista pentru plata mitei către Oprescu: Barosanu' aşteaptă (referat DNA)

Cristian Stanca, zis Grenadă, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, insista într-o discuţie cu un denunţător să fie urgentată plata mitei către primarul general al Capitalei, pe care îl numea Barosanu', potrivit referatului prin care DNA a cerut, luni, arestarea preventivă a cinci persoane. 

"Barosanu' aşteaptă, că a băgat banii... Stau banii acolo şi ce să-i zici? Sunt acolo. Acuma... (neinteligibil)... n-ai ce să le mai zici! Ăsta... îţi dai seama, s-a dus, a vorbit... Pe ăla... îl interesează pe ăla că e întâi, că e (expresie obscenă)! Ştii ce zic!", i-a spus Stanca interlocutorului, potrivit stenogramei discuţiei interceptate pe 27 iulie. 

Cu aceeaşi ocazie, fostul şofer al lui Oprescu a cerut şi banii pentru Mircea Octavian Constantinescu, director economic în cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucureşti, pe motiv că acesta a aprobat virarea banilor pentru un contract derulat de firma denunţătorului.

 

UPDATE 17.33 Doi dintre colaboratorii primarului Sorin Oprescu, directori în primărie, şi-ar fi recunoscut faptele şi au scris denunţuri împotriva edilului-şef, în încercarea de a obţine o sentinţă mai uşoară în acest dosar de corupţie, informează RomâniaTV.

 

UPDATE 17.00 Avocatul lui Sorin Oprescu, Alexandru Chiciu, a declarat luni că Sorin Oprescu nu a pretins niciodată mită și că nu se poate vorbi de un flagrant, deoarece a trecut o perioadă semnificativă de timp între discuțiile despre bani și acțiunea procurorilor.

"Nu cred că putem vorbi despre un flagrant. A existat o perioadă semnificativă de timp de la momentul la care s-au purtat discuțiile despre anumite sume de bani; domnul Oprescu (...) niciodată nu a pretins direct, indirect, prin intermediari, de la vreo persoană, sume de bani cu titlu de mită. De asemenea, niciodată Sorin Oprescu nu a cunoscut proveniența unor sume de bani pe care le-a primit cu titlu de împrumut", a spus Alexandru Chiciu, la intrarea în sediul arestului Poliției Capitalei.

 

UPDATE 12:32 Potrivit unor surse citate de România TV, edilului, care este bolnav de diabet, i s-a făcut rău duminică, iar medicii i-au dublat doza de insulină.

Potrivit sursei citate, primarului Capitalei Sorin Oprescu i s-a făcut rău, duminică seara, în sala de judecată, şi i s-a administrat o doză dublă de insulină. Cu toate că poliţiştii au vrut să îl transporte la spital, Oprescu a refuzat, acesta fiind însă atent supravegheat în prima noapte de arest.

Sorin Oprescu este bolnav de diabet, dar suferă şi de afecţiuni la inimă.

 

UPDATE 10:48 Administratorul firmei Delta Construct Invest este acuzat ca a fost complice la spălarea de bani, în două rânduri, pentru o firmă denunţătoare care a efectuat lucrari pe bani publici şi i-a "uns" cu şpagă pe înalţii funcţionari din Primăria Generală a Capitalei, în frunte cu Sorin Oprescu

Ancheta în cazul primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, a continuat aseară până târziu în noapte.Pe lângă reţinerea celor doi directori de la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Ruxandra Pietroi Avasiloaie și Florin Șupeală, zis „Sfântul”, a fostului şofer al edilului Oprescu, Cristian Stanca, zis „Grenadă”, precum şi a directorului Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Mircea Octavian Constantinescu, procurorii DNA au reţinut aseară pentru 24 de ore şi un om de afaceri. Este vorba despre Claudiu Bengalici, administrator al firmei Delta Construjct Invest, acuzat de comiterea a două fapte de spălare de bani, pentru una din firmele denunătoare care a efectuat lucrări pe bani publici şi a dat şpagă primarului general şi reţelei lui pentru a se debloca fondurile alocate lucrărilor.

Claudiu Bengalici este un om de afaceri care are domiciliul declarat în Bacău. Potrivit site-ului Judecătoriei Bacău, Bengalici Claudiu Daniel a fost condamnat în anul 2012 la 4 luni de închisoare pentru vătămare corporală, iar în anul 2014 a fost condamnat de către aceeaşi instanţă la 2 ani de închisoare pentru complicitate la furt calificat. Fiind infracţiuni concurente, instanţa a contopit pedepsele şi a dispus efectuarea pedepsei cea mai grea, respectiv de 2 ani, aplicând un spor de 3 luni de închisoare. Judecătoria Bacău a dispus suspendarea executării acestei pedepse, pe un termen de încercare de 6 ani şi 6 luni.

UPDATE 09:35 Avocatul Victor Mocanu a declarat, la scurt timp de la emiterea mandatului de arestare pe numele primarului Capitalei, că acesta nici nu a luat mita de 25.000 de euro, aşa cum susţin procurorii DNA, şi nici nu a cerut-o.

"Am văzut că se discută că ar fi primit mită un milion de euro. Sunt doar susţineri nereale ale denunţătorului. Domnul Oprescu a dat declaraţie amplă în fata judecătorului deşi este nedormit de peste 40 de ore", a spus apărătorul lui Oprescu, precizând că primarul Capitalei nu a fost prins în flagrant.

Potrivit avocatului, Sorin Oprescu a contestat decizia de arestare preventivă şi are încredere în actul de justiţie.

Întrebat de jurnalişti dacă Sorin Oprescu ia în calcul o răzbunare, avocatul Viorel Mocanu a spus: "Nu discutăm de răzbunări".

Apărătorul a explicat că doar un singur denunţ din cele patru din dosar face referire la primarul Sorin Oprescu, iar celelalte trei denunţuri şi înregistrările făcute de anchetatori vizează alţi şapte inculpaţi cercetaţi în acest caz.

Întrebat dacă primarul Capitalei a refuzat să dea declaraţii în faţa procurorilor DNA, Mocanu a menţionat că acesta nu a făcut nicio precizare în faţa procurorilor pentru că a aşteptat să vină avocatul ales, însă la instanţă a explicat pe larg acuzaţiile care îi sunt aduse.

De asemenea, referitor la aparatul pentru bruierea telefoanelor mobile, avocatul lui Oprescu a menţionat că sunt afirmaţii nereale ale denunţătorului.

"Nu s-a găsit aparatul la percheziţia care a fost efectuată la domiciliul din Ciolpani. Din nou afirmaţii nereale ale martorului denunţător, aşa cum, deşi astăzi mai bine de jumătate de zi parchetul din această casă a fost scos, căutându-se milionul de euro. Nu s-a găsit nicio sumă de bani", a precizat avocatul Viorel Mocanu, la ieşirea de la Tribunalul Bucureşti.

 

Din referatul procurorilor reiese că Sorin Oprescu a primit de la un denunţător aproximativ un milion de euro şpagă.

Au fost 19 întâlniri în care denunţătorul l-ar fi mituit pe primarul general, iar sumele erau cuprinse între 20.000 și 60.000 de euro.  Aceşti bani au venit de la un subordonat, care plătea pentru a nu fi dat afară.

Unul dintre denunţătorii primarului Oprescu este Bogdan C. Popa. Acesta a fost mutat de edil de la Complexul Mogoşoaia, unde Popa era şef, la Administraţia Cimitirelor.

Citeşte şi: SORIN OPRESCU, arestat pentru 30 de zile

Transferul s-a făcut după ce contractele pe bani publici care puteau fi luate de Complexul Mogoşoiaia s-au epuizat. 

La Administraţia Cimitirelor trebuiau făcute lucrări atât pentru rețeaua de apa-canal, cât și pentru asfaltarea aleilor cimitirelor Ghencea, Metalurgiei şi Sf. Vineri, iar procurorii cred că tocmai de aceea Opreescu l-a trimis acolo pe Popa. 

Pe lista denunţătorilor se mai află şi firma Greene Line Construct, pentru șpăgile aferente lucrarilor de la Palatul Mogoșoaia.

Referatul complet al procurorilor DNA (format PDF)


Primarul general al Bucureștiului a ajuns în fața judecătorilor după ce a fost denunțat de un client mai vechi, abonat la lucrări publice. 

În comunicatul procurorilor se vorbește de 4 denunţători în acest dosar cu 10 suspecţi, ale căror declarații l-au dus pe Oprescu în arest preventiv.

Procurorii susţin că după ce șpaga ajungea la primarul general reprezentanții firmelor mituitoare nu mai așteptau la ușa edilului din Primarie câte 4-5 ore, ci doar câte 3-5 minute. 

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, reţinut de procurorii anticorupţie după ce ar fi primit mită 25.000 de euro, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, mandatul fiind trims duminică noaptea de magistrații Tribunalului București.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 sep, 08:28
Calin
Oferta job
Căutăm colaboratori pentru publicare anunțuri.
Se lucrează comod de acasă maxim 3 ore pe zi, în funcție de abilități.
Cerințe:
- necesar calculator;
- conexiune internet;
- cunoștințe minime PC;
- răbdare;
- seriozitate;
- perseverență;
- atenție la detalii.
Nu este necesară experiență. Instruire gratuită oferită sub forma unor lecții prin email.
Veți trece mai întâi prin instruire apoi dacă doriți, o sa începeți să lucrați.
Program part-time. Acest proiect vizează piața americană a cărților electronice.
Pentru informații trimiteti textul ,,INFO” la adresa de email: [email protected]
Oferim și solicităm seriozitate!
În caz că nu primiți o lectie din probleme tehnice vă rog să mă anunțați!
07 sep, 15:54
aleodor
momente dificile pentru sorin oprescu
adica cum i-au dublat doza de insulina?ce a facut..a primit tort de la dna?...sunbtem multi diabetici care nu avem ce manca..uneori greu reusim sa scoatem medicamentatia..si iacata ca nu am murit..domnia sa are conditie fizica cu atata banet ...rahati de medici..mint oamenii..auzi i-au marit doza de insulina..saracul..a mancat pana a intrat in hiperglicemie

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ