Bogdan Chiriţoiu: Guvernul poate bloca preţul la gaze pe o perioadă de 6 luni

| 27 noi, 2014

Guvernul poate bloca preţul la gaze, cu avizul Consiliului Concurenţei, pe o perioadă de 6 luni, dacă există un dezechilibru între cerere şi ofertă, a declarat, joi, preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

"Este o experienţă nouă liberalizarea preţului la gaze. Nu ştim unde va duce. Avem şi o supapă de rezervă, faptul că există în Legea Concurenţei un articol care permite Guvernului, cu avizul Consiliului, este adevărat, să blocheze preţul pentru o perioadă de până la 6 luni, spune lege, în situaţia unui dezechilibru puternic între cerere şi ofertă. Deci dacă vezi că preţurile o iau foarte puternic în sus există această prevedere legală care ar permite o intervenţie a Guvernului cu avizul Consiliului şi numai pe o perioadă limitată. Este o prevedere care a fost folosită o singură dată în istoria României, prin anii 90, în privinţa preţului la ulei', a explicat Bogdan Chiriţoiu, referitor la procesul de liberalizare a preţului la gaze, de la 1 ianuarie, pentru IMM-uri.

Potrivit acestuia, Consiliul Concurenţei dă avizul repede în cazul în care este solicitat de Guvern. Chiriţoiu a explicat că nu poate aprecia ce înseamnă dezechilibru semnificativ între cerere şi ofertă pentru că în România nu avem jurisprudenţă sau precedent cu privire la ce înseamnă dezechilibru între cerere şi ofertă şi din acest motiv nu poate oferi un exemplu concret.

"Nu vreau să creăm o aşteptare că vom ajunge acolo. Este o măsură de excepţie. Să sperăm că liberalizarea merge bine şi că preţurile nu evoluează spectaculos şi firmele reuşesc să-şi negocieze contracte în condiţii concurenţiale', a afirmat Bogdan Chiriţoiu.

Acesta a mai spus că nu este necesară notificarea Bruxelles-ului cu privire la aplicarea acestui mecanism, dar că autorităţile europene pot declanşa un infringement dacă România abuzează de această procedură.

Joi, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a anunţat că piaţa gazelor se va liberaliza pentru IMM-uri de la 1 ianuarie, precizând că nu a reuşit să convingă Comisia Europeană să amâne calendarul de liberalizare pentru această categorie de consumatori.

Citeşte şi:  Răzvan Nicolescu: Piaţa gazelor se va liberaliza pentru IMM-uri de la 1 ianuarie

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ