Consiliul Concurenței a amendat patru companii pentru trucarea unor licitații organizate de Romgaz

| 27 ian, 14:09

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 12.968.298 lei (aproximativ 2,89 mil EUR) patru companii pentru trucarea unor licitații organizate de S.N.G.N. ROMGAZ S.A.

Companiile sancționte, care deţineau peste 70% din piaţă în perioada încălcării, sunt: DAFORA S.A.: 3.970.208 lei (885.278 euro), FORAJ SONDE S.A. Craiova: 3.910.477 lei (871.959 euro), FORAJ SONDE S.A. Târgu Mureş: 3.730.788 lei (831.892 euro),  UPETROM 1 MAI S.A. (pentru activitatea desfăşurată de AQUAFOR INTERNAŢIONAL S.R.L.): 1.356.825 lei (302.545 euro).

FOSERCO S.A. (companie din grupul american Weatherford)  a primit imunitate la amendă pentru că a cooperat cu autoritatea de concurență în cadrul programului de clemență, anunță Consiliul Concurenței.

Amenzile au fost aplicate în cadrul investigaţiei privind o posibilă înţelegere pentru participarea cu oferte trucate la licitațiile organizate de către S.N.G.N. ROMGAZ S.A. în vederea atribuirii unor lucrări de foraj pentru petrol şi gaze naturale din România.

„Este prima investigaţie declanşată în urma unei cereri de clemenţă. Companiile s-au înțeles să își împartă lucrările de foraj pentru care ROMGAZ urma să organizeze licitaţii publice, stabilind dinainte câştigătorii licitaţiilor şi modul în care urmau să acţioneze. Una dintre companiile implicate în înțelegere ne-a furnizat probele încălcării legii concurenței, motiv pentru care a fost exonerată de la plata amenzii”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Comportamentul anticoncurenţial s-a derulat în perioada 2 iunie 2008 – 12 octombrie 2009 şi a vizat mai multe proceduri de licitaţie publică derulate în acest interval de timp.

Politica de clemenţă este un instrument prin care Consiliul Concurenței poate aplica un tratament favorabil companiilor implicate într-o înţelegere de tip cartel și care cooperează cu autoritatea de concurenţă în vederea descoperirii şi sancţionării acestor practici anticoncurenţiale.

Politica de clemenţă este un concept preluat din practica internaţională, unde utilizarea acestuia s-a dovedit a fi un instrument eficace în combaterea cartelurilor.

Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în acest tip de înţelegeri anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, să îşi recunoască participarea la încălcare şi să furnizeze dovezi privind înţelegerea respectivă. Procedând astfel, companiile pot beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor sau chiar de imunitate totală, în funcţie de momentul în care contactează autoritatea de concurenţă şi de valoarea informaţiilor furnizate în aplicarea politicii de clemenţă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ