Bucureştiul face un pas important în protecţia mediului

| 28 iul, 2013

Recenta decizie va avea efecte terapeutice nu numai pentru Dâmboviţa, unde va fi extinsă uzina de la Glina şi unde se va construi un incinerator de reziduuri, ci şi pentru lacurile Titan, Carol şi Tineretului ale căror canale de scurgere vor fi reabilitate. În plus, conform planului vor beneficia de această infuzie de capital 11 zone învecintate Bucureştiului, din judeţul Ilfov.

Comisia Europeană a aprobat o investiţie de 130 milioane euro pentru un proiect de tratare a apelor uzate din jurul Capitalei. Potrivit CE, măsura va asigura un nivel de calitate al apei Dâmboviţei superior, cu rezultate benefice pentru sănătatea populaţiei din proximitatea râului. Comisarul european pentru politici regionale, Johannes Hahn, subliniează că banii din Fondul de coeziune vor duce la îmbunătăţirea vieţii a peste două milioane de locuitori din zona Bucureştiului. Totodată, în aceste zone, evitate de oamenii de afaceri din cauza poluării intensive, va creşte semnificativ activitatea economică.

Primele investiţii majore în staţia de tratare a apelor uzate din Bucureşti au fost realizate de francezii de la Veolia. Caseta colectoare de ape din capitală va înghiţi, până la finalul anului, aproape 40 de milioane de euro. Caseta de sub râul Dâmboviţa are o lungime de aproximativ 18 km în plan şi de 45 km în desfăşurare, iar capacitatea actuală de preluare a apelor uzate este de sub 50%. Planul de modernizare gândit de Veolia Apa Nova presupune amenajări pentru descărcarea casetei în râul Dâmboviţa şi în staţia de epurare Glina, decolmatarea casetei şi eliminarea punctelor de blocaj major. De asemenea, compania va implementa o strategie unitară de dezvoltare printr-o gestionare eficientă a sistemului de colectare şi transport al apelor uzate.

Guvernul PSD din perioada 2000 - 2004 a hotărât reabilitatea staţiei de la Glina, construită în anii ‘80. Prima etapă de finanţare a staţiei a presupus fonduri nerambursabile ISPA (Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-Aderare) acordate de către CE, împrumuturi obţinute de la Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, de către Primăria Municipiului Bucureşti şi garantate de Executivul României.

Recenta decizie va avea efecte terapeutice nu numai pentru Dâmboviţa, unde va fi extinsă uzina de la Glina şi unde se va construi un incinerator de reziduuri, ci şi pentru lacurile Titan, Carol şi Tineretului ale căror canale de scurgere vor fi reabilitate. În plus, conform planului vor beneficia de această infuzie de capital 11 zone învecintate Bucureştiului, din judeţul Ilfov. Investiţia face parte din Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, iar costul total al proiectului pentru cele două faze de execuţie se ridică la 416,5 milioane euro.

Acest program, blocat în urma unor deficienţe crase de gestionare a guvernării PDL, a fost deblocat la sfârşitul anului trecut. Eforturile Ministerului Mediului şi ale Autorităţii de Management pentru POS Mediu, derulate în a doua jumătate a lui 2012, au avut rezultate imediate. Astfel, 10% din fondurile contractate dinainte de octombrie 2011, care nu ar fi trebuit să fie plătite, din cauza neregulilor constatate de CE, au fost redirecţionate pentru proiecte noi şi sănătoase. Marea satisfacţie o reprezintă însă, finanţarea aprobată ieri de 130 milioane euro, dintr-un plan care are ca ţintă sfârşitul anului 2015.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
28 iul, 2013
ramona
Ia uite aparu PM Romaniei cu un vocabular de targ tuteri,loseri dar uita sa priveasca in ograda lui .
28 iul, 2013
GAZETU DE PERETE
caut Gazeta de Perete
leat 1953, vaduv dupa 1964, caut Gazeta de Perete cu care sa-mi impartasesc gandurile de bine despre cei mai buni dintre cei mai buni, sa facem amadoi inventarul maretelor realizari, sa ne minunam impreuna de planurile de viitor si sa infieram la loc vizibil pe cei care ni se spune; sa fie rabdatoare ca mine :ecranu' ,ca si hartia ,suporta orice!
28 iul, 2013
dinu
Jurnalistii de la picioarele lui Ponta. Incotro?
Nu mai ziceti nimic de CFR, de regionalizare, revizuirea constitutiei, de Hayssam. Ponta al vostru o incaseaza din toate directiile. Grozavia botezata USL nu mai poate inainta. Voi jurnalistii o sa va orientati acum. Durerea voastra este ca Basescu nu primeste jurnalisti ieftini.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ