Bulgaria găzduieşte evenimentul cultural UNESCO "Balkan Bridges Speak", la Loveci

| 09 mai, 2013

Podul Acoperit din oraşul bulgar Loveci va fi punctul central al următorului eveniment din cadrul proiectului UNESCO "Balkan Bridges Speak", care se va desfăşura vineri şi sâmbătă, a indicat joi preşedintele Fundaţiei Balkanika, Nikolai Stoianov, relatează agenţia de presă BTA.

"Balkan Bridges Speak" este o iniţiativă în cadrul căreia artişti din 11 oraşe balcanice faimoase pentru podurile lor, între care şi Târgu Jiu, organizează diverse manifestări artistice. Două evenimente se desfăşoară în două ţări diferite, în fiecare an, informează unesco.org.

"Ideea este de a folosi arta drept fundaţie pentru un nou pod care să lege popoarele din Balcani", a declarat Stoianov, a cărui organizaţie se ocupă cu pregătirea evenimentului de la Loveci.

Oraşele implicate în proiect sunt Târgu Jiu (România), Berat (Albania), Mostar şi Visegrad (Bosnia şi Herţegovina), Maslenica (Croaţia), Salonic (Grecia), Kosovska Mitrovica (Kosovo), Struga (Macedonia), Rijeka Crnojevica (Muntenegru), Novi Sad (Serbia), Edirne (Turcia) şi Loveci (Bulgaria).

Precedentul eveniment cultural din cadrul proiectului s-a desfăşurat la Edirne, toamna trecută, iar următorul va fi găzduit de Berat, în septembrie anul acesta. Fiecare eveniment are drept tematică un anumit aspect al culturii, iar tema de la Loveci va fi teatrul.

Oraşele participante vor crea o reţea pentru promovarea turismului cultural, a industriei culturale şi a schimbului de vizite ale unor personalităţi culturale şi literare. Podurile din aceste oraşe, faimoase pentru valoarea lor istorică şi culturală, furnizează un cadru pentru spectacole puse în scenă de muzicieni, dansatori, actori, personalităţi literare şi diverşi artişti din Balcani. "Podurile readuc la viaţă poveşti, fapte şi evenimente vechi", a mai afirmat Stoianov.

Programul evenimentului de la Loveci include o dezbatere cu titlul "Noua scenă a artei în Europa de Sud-Est: tendinţe şi provocări", o expoziţie de fotografie a unor artişti bulgari şi turci, piese de teatru şi un concert. Cel mai aşteptat eveniment va fi un spectacol de proiecţie cu animaţie 3D pe Podul Acoperit din Loveci, pe care Stoianov l-a descris drept un 'favor special' din partea UNESCO.

"Balkan Bridges Speak" face parte din proiectul internaţional "Cultura: un pod către dezvoltare", demarat la iniţiativa directorului general UNESCO, Irina Bokova.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ