Camera Deputatilor: Proiectul care prevede învestirea personalului didactic cu exerciţiul autorităţii publice - adoptat tacit

| 01 noi, 11:43

Personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar este învestit cu exerciţiul autorităţii publice iar ameninţarea şi infracţiunile săvârşite împotriva acestuia se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime - prevede un proiect de lege adoptat tacit marţi de Camera Deputaţilor.

"Personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar este învestit cu exerciţiul autorităţii publice pe timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, în limita competenţelor stabilite prin Statutul personalului din învăţământ. Autoritatea funcţiei nu poate fi exercitată în interes personal. Personalul didactic se bucură de respect şi consideraţie din partea beneficiarilor primari, secundari şi terţiari ai educaţiei, precum şi din partea celorlalte cadre didactice. El beneficiază de asemenea de autoritatea de a lua decizii oportune, care să îi permită să menţină un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învăţare-evaluare, dar şi pe parcursul desfăşurării de activităţi extraşcolare şi beneficiază de dreptul de a aplica sancţiuni disciplinare beneficiarilor primari, conform regulamentului de organizare şi funcţionare al unităţii de învăţământ", stipulează proiectul de lege care a fost iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae. 

Potrivit iniţiativei, în cursul procedurii legale aplicabile, faptele sesizate, în scris, de personalul didactic de predare, de îndrumare şi control, în exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei, se prezumă a fi reale, până la momentul demonstrării situaţiei contrare. 

"Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unei persoane care ocupă o funcţie didactică de predare, de conducere sau de îndrumare şi control aflată în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea unor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime", prevede un alt articol al proiectului de lege. 

Tot cu o treime se majorează şi limitele speciale ale pedepselor pentru săvârşirea unei infracţiuni împotriva cadrelor didactice sau a membrilor familiilor lor, în scop de intimidare sau răzbunare. 

În cazul săvârşirii de infracţiuni împotriva cadrelor didactice, urmărirea penală se efectuează în mod obligatoriu de către procuror, iar procurorul se sesizează din oficiu dacă află, pe orice cale, că s-a săvârşit o infracţiune împotriva acestei categorii profesionale. 

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de deputaţi, termenul de dezbatere şi vot fiind 28 octombrie. El va pleca la Senat unde continuă procedura legislativă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ