Camera Deputaţilor: Şefii cultelor religioase ar putea fi verificaţi mai uşor dacă au colaborat cu Securitatea

| 01 mar, 16:43

Ierarhii şi şefii cultelor religioase pot fi verificaţi dacă au avut calitatea de lucrător al Securităţii sau colaborator al acesteia la cererea oricărei persoane, nu doar la cererea reprezentanţilor cultului religios de care aceştia aparţin, după cum prevede un proiect de lege depus la Camera Deputaţilor şi supus dezbaterii publice.

Proiectul de lege pentru modificarea ordonanţei privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii prevede că vor fi verificaţi "ierarhii şi şefii cultelor religioase recunoscute de lege, până la nivel de preot inclusiv, precum şi asimilaţii lor de la parohiile din ţară şi străinătate". 

Potrivit expunerii de motive, iniţiatorul proiectului, deputatul independent Remus Cernea, susţine că ordonanţa privind deconspirarea Securităţii a fost amendată astfel încât ierarhii şi şefii cultelor religioase să poată fi verificaţi dacă au avut calitatea de lucrător al Securităţii sau colaborator al acesteia doar la cererea reprezentanţilor cultului religios de care aceştia aparţin, "ceea ce a dus la ora actuală la o încălcare flagrantă a principiului egalităţii în faţa legii", prin faptul că foşti colaboratori ai securităţii care acum pot fi ierarhi şi şefi ai cultelor religioase sunt protejaţi pe nedrept de privilegiul exclusiv al cultului de a solicita verificarea calităţii de colaborator. 

Proiectul de lege a fost iniţiat de Remus Cernea şi este susţinut de opt parlamentari liberali şi neafiliaţi. Proiectul se va afla în dezbatere publică până pe 29 martie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ