Câmpeanu: Ieşirea din criză impune renunţarea la austeritate

| 29 mai, 2013

Politicile pentru ieşirea din criză impun renunţarea la austeritate în favoarea unui mix de politici orientate către creştere economică şi ocupare, cu menţinerea disciplinei financiare, a declarat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

O mai mare atenţie va trebui acordată categoriilor sociale afectate de criză, care au nevoie de solidaritate, sprijin şi măsuri concrete în vederea revenirii pe piaţa muncii şi a menţinerii unui nivel de trai decent, a adăugat ministrul.

Mariana Câmpeanu a subliniat că Executivul şi Ministerul Muncii au acţionat nu numai în vederea atenuării unor efecte ale măsurilor de austeritate, dar şi pentru promovarea ocupării forţei de muncă, prin spijinirea întreprinderilor în vederea generării de noi locuri de muncă, măsuri de continuare a reformei în sistemele de protecţie şi de realizare a dialogului social. 

"Sigur, aceste măsuri, unele se implementează, altele sunt în curs de elaborare, dar, în general, politica Guvernului spre acest gen de măsuri este orientată"", a dat asigurări ministrul.

Câmpeanu a subliniat că un loc aparte a fost ocupat de măsurile legate de absorbţia fondurilor europene, cu accent pe remedierea deficienţelor înregistrate în cazul unor programe sectoriale şi a decontărilor şi plăţilor pe aceste programe.

"Deşi timpul este foarte scurt, încercăm cu toate eforturile să creştem cât mai mult gradul de absorbţie a acestor fonduri. A fost de neînţeles ce s-a întâmplat în guvernarea trecută în legătură cu absorbţia fondurilor europene. Este de neacceptat ca aproape patru ani să faci tot posibilul să blochezi absorbţia, în loc ca toate eforturile să fie îndreptate către o bună absorbţie acestor fonduri"", a subliniat aceasta.

Totodată, ministrul Muncii a făcut referire la perioada de preaderare a României la Uniunea Europeană şi la perioada imediat următoare, când gradul de încredere a populaţiei României în UE şi aşteptările pe care aceasta le avea de la această aderare era maxime. 

"Din păcate, în ultima perioadă ne situăm tot pe locuri fruntaşe, dar am început să avem semne de întrebare asupra efectelor acestei aderări asupra fiecărui cetăţean în parte. Toate aceste lucruri sunt cauzate de această criză şi mai ales de efectele care, pe măsură ce trece timpul, se accentuează. În acest moment există voci care afirmă că din cauza provocărilor cu care se confruntă Europa integritatea modelului social european este pusă sub semnul întrebării. Ţările care se află sub un program de asistenţă financiară, care simt cu atât mai mult presiunea constrângerilor economice şi bugetare trebuie să aibă grijă ca politicile structurale să nu fie adoptate cu riscul de a pune în pericol valorile consacrate, pentru că ar fi o greşeală din toate punctele de vedere să demontăm ceea ce am construit până acum - modelul social european", a arătat Mariana Câmpeanu.

Ministrul a atras atenţia şi asupra faptului că fără o viziune politică şi economică în comun cu UE, România nu va putea depăşi aceste dificultăţi. În opinia sa, politica economică trebuie să cuprindă soluţii pentru ţările mai puţin dezvoltate, iar măsurile economice trebuie prezentate şi însoţite de efectele sociale. 

"Fără o dezvoltare continuă şi cu ritmuri poate mai înalte în ţările mai sărace, discrepanţele din cadrul Uniunii Europene nu vor fi estompate şi fenomenele sociale întotdeauna vor fi, poate, la cote mai înalte în aceste ţări. Cred că este timpul să construim un plan economic de dezvoltare al Uniunii Europene. Autorităţile române sunt preocupate de menţinerea unui nivel optim al ocupării prin crearea de noi locuri de muncă, menţinerea celor existente şi creşterea posibilităţilor de angajare pentru şomeri prin îmbunătăţirea compatibilităţii cu cerinţele pieţei locale"", a menţionat oficialul Ministerului Muncii.

Mariana Câmpeanu a mai spus că România este un stat cu peste două milioane de lucrători în afara graniţelor, iar mobilitatea forţei de muncă este un fenomen care influenţează toate aspectele vieţii societăţii româneşti, cu efecte economice, sociale şi culturale.

"Au fost în ultimul timp îngrijorări manifestate de unele ţări cu privire la o invazie a românilor şi bulgarilor, din 2014. Eu cred că România trebuie să fie mult mai îngrijorată de faptul că o forţă de muncă calificată a plecat şi lucrează în folosul celorlalte state, iar aici începem să ducem lipsă de exact ceea ce avea mai bun România: forţa de muncă calificată", a conchis ea. 

Ministrul Muncii a participat, miercuri, la conferinţa "Criza economică şi modelul social european", organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ