Captură record de droguri: Două tone şi jumătate de cocaină, descoperite în Portul Constanţa

| 01 iul, 18:26

Procurorii DIICOT au făcut o captură record de droguri în Portul Constanţa, unde au fost descoperite aproximativ două tone şi jumătate de cocaină, ascunse în patru containere care au fost descărcate de pe un vapor.

O parte din droguri a fost adusă vineri la sediul central al DIICOT din Capitală, fiind expuse în faţa jurnaliştilor. 

Procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că şase persoane au fost reţinute în acest caz, dintre care cinci în România (cetăţeni columbieni şi lituanieni). A şasea persoană a fost reţinută în Spania - un marocan cu dublă cetăţenie - olandeză şi spaniolă, acesta fiind de altfel şi liderul reţelei. 

Cei cinci reţinuţi în România (patru lituanieni şi un columbian) vor fi duşi vineri la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, ei riscând 20 de ani de închisoare. 

Lituanienii făceau parte din echipa de extracţie, trimisă să scoată cu aparate speciale drogurile din compartimentele containerelor. "Aceştia foloseau echipamente speciale şi, probabil, au mai fost folosiţi în asemenea operaţiuni de traficanţii de droguri", au dezvăluit anchetatorii români. 

"Este cea mai mare captură de cocaină din România şi una dintre cele mai mari din Europa", a spus Horodniceanu. 

Drogurile erau ascunse în structura a patru containere şi urmau să fie transportate, pe cale terestră, cu camioane de marfă. Cocaina provenea din America de Sud, în special din Columbia, şi avea ca destinaţie Olanda, de unde urma să fie distribuită în alte state din vestul Europei. 

Claudiu Cucu, şeful Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, a declarat că valoarea drogurilor pe piaţa neagră se ridică la peste 600 milioane de euro, iar puritatea cocainei este de peste 90%. 

Pachetele de cocaină aveau cel puţin zece straturi de ambalaj, de la folie de plastic, la cauciuc, indigo, hidroizolaţie, plus substanţe care le făceau nedetectabile la scanner şi controlul cu câini special antrenaţi. De asemenea, pe pachetele cu droguri erau ştanţate numele unor firme de renume: Gucci, Rolex, Kenzo. Aceste denumiri indicau calitatea drogurilor şi destinatarul unde urmau să ajungă. 

La această anchetă au participat procurori DIICOT şi peste 150 de poliţişti români, în cooperare cu autorităţi judiciare din SUA (DEA), Spania (Guardia Civil) şi state din America de Sud. 

Operaţiunea a avut numele de cod ''Globetrotter'' şi încă sunt acţiuni în desfăşurare în alte ţări.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ