CAR SHARING, conceptul la care EXCELEAZĂ chiar țara care a inventat automobilul

| 18 iun, 2014

În Germania, ţara unde şofatul este considerat o artă, deţinerea unei maşini nu mai reprezintă un punct de interes; ţara care a inventat automobilul (supranumit şi “copilul preferat” al naţiunii germane) merge pe drumul schimbării: tot mai puţini germani îşi cumpără maşini şi tot mai mulţi devin adepţi şi utilizatori ai sistemului “car sharing”, scrie site-ul FastCoExist.

În fapt, preferinţa germanilor pentru sisteme care propun folosirea la comun a maşinilor, în aşa fel încât să existe o economie de combustibil şi beneficii pentru mediu şi societate, a adus ţara pe locul întâi la acest capitol în lume. Peste 750.000 de şoferi germani sunt, în prezent, membri ai serviciilor de “car sharing”. Din totalul celor 8,5 milioane de călătorii făcute în sistem “car sharing” în întreaga lume anul trecut, aproape jumătate au avut loc numai în Germania. Inclusiv mari producători de automobile, precum Daimler sau BMW, au intrat în horă, crescând şi mai mult popularitatea sistemului şi numărul de utilizatori, deoarece au făcut multă publicitate pentru “car sharing”, la nivel de masă.

Mai demult, companiile care ofereau acest serviciu mergeau pe ideea ca utilizatorul să se prezinte la o staţie de maşini, de unde să ia vehiculul, pe care, ulterior, să îl aducă înapoi în acelaşi loc, odată cursa încheiată. Aşa se întâmplă şi în SUA, spre exemplu, la majoritatea serviciilor de acest tip. Însă acum există un alt fel de sistem, mai convenabil, care permite oamenilor să găsească undeva în apropiere maşina care poate fi folosită la comun, prin intermediul unei aplicaţii de telefon mobil; ulterior, pot lăsa maşina oriunde doresc, pentru ca alţi utilizatori să o găsească şi să o poată folosi, la rândul lor. Acest nou sistem a atras şi mai mulţi adepţi, iar, astfel, numărul utilizatorilor de maşini la comun continuă să crească.

Tinerii germani sunt tot mai puţin interesaţi de a deţine o maşină în proprietate. “Generaţia care vedea maşina drept o exprimare a libertăţii a devenit prea bătrână pentru a mai conduce”, consideră Gabi Lambrecht, din partea organizaţiei germane de “car sharing” BCS. “Cei tineri cred că, din cauza traficului, a asigurării scumpe şi a cheltuielilor cu reparaţiile, este mult mai simplu să ai maşina din când în când, la nevoie, iar deplasările zilnice să fie făcute în mare parte pe jos ori cu bicicleta”. La baza creşterii numărului de utilizatori germani de “car sharing” par să stea, astfel, mai degrabă motive economice şi de confort, decât motive legate de protecţia mediului. “Nici reclamele marilor companii nu vorbesc despre a fi prietenos cu mediul când faci naveta. Mai repede încearcă să prezinte lucrurile ca alternativă la transportul public, ceea ce un serviciu dedicat folosirii în comun a maşinilor nu ar face niciodată”, subliniată Lambrecht diferenţele.

Dar, indiferent de motivaţie, tranziţia de la a avea o maşină (cel puţin) la a folosi la comun o maşină oarecare se întâmplă vizibil, nu doar în Germania (liderul mondial, în prezent, la acest capitol), ci şi în SUA, unde abonamentele la servicii de “car sharing” au crescut cu 25% anul trecut. Sistemul este întâlnit şi în alte ţări, chiar dacă nu la nivelul din Germania ori SUA.

 

Sursă: totb.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ