Lovitura pe care Germania o dă SUA. Ce decizie a luat în urmă cu puţin timp

| 27 iun, 2014

Germania a renuntat la un contract cu operatorul telecom american Verizon din cauza temerilor privind securitatea sistemelor companiei, acesta fiind primul semn al unor consecinte comerciale semnificative in Europa, dupa dezvaluirile ca SUA si-au spionat masiv aliatii, potrivit incont.ro care citeaza Financial Times.

Ministerul de Interne de la Berlin a informat ca anularea contractului are legatura cu "relatia dintre agentiile straine de securitate si companii", situatie expusa anul trecut de fostul contractor al Agentiei Nationale de Securitate a SUA, Edward Snowden.

Dezvaluirile privind programul amplu de supraveghere derulat de agentiile guvernamentale din SUA, cu ajutorul unor companii americane, a cauzat indignare, mai ales in Germania.

In urma scandalului a iesit la iveala ca operatorul telecom american a fost obligat de justitia din SUA sa transmita zilnic NSA informatii despre convorbirile telefonice din reteaua proprie, iar justitia a interzis companiei sa dezvaluie existenta acestor cereri. Informatiile colectate de NSA includ numarul apelantului, cel al persoanei sunate, locatia si durata convorbirii.

Autoritatile germane au anuntat ca reorganizeaza sistemele de informare si comunicare pentru a asigura "un nivel crescut de securitate".

Germania analizeaza de mai multi ani infrastructura oficiala de comunicare prin care sunt transmise informatii agentiilor federale, din cauza utilizarii intense si a amenintarii atacurilor informatice.

Scandalul Snowden a concentrat atentia Berlinului asupra pericolului reprezentat de companiile care lucreaza cu agentii de securitate straine, potrivit Ministerului de Interne.

Decizia Germaniei este cel mai recent semn al impactului economic, dupa ce Brazilia a decis sa renunte la utilizarea Microsoft Outlook pentru reteaua de email a angajatilor publici, adoptand in schimb un sistem dezvoltat local.

Ministerul de Interne a anuntat ca operatorul american a fost informat referitor la "eliminarea graduala" a contractului. Directorul operational al Verizon Germania, Detlef Eppig, a declarat, ca divizia locala este o companie germana, care respecta legea din Germania, in timp ce statul american nu poate accesa informatii ale clientilor stocate in exteriorul SUA.

Cancelarul german Angela Merkel a fost deranjata in mod special de dezvaluirile ca NSA i-a monitorizat telefonul mobil. Merkel a propus dezvoltarea unore servicii de internet la nivelul UE, astfel incat sa nu fie stocate date in SUA.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ