Care sunt ANGAJAŢII care au avut cele mai mari CREŞTERI SALARIALE

| 01 oct, 11:34

Angajaţii din industria farmaceutică şi cei din domeniul bunurilor de larg consum, muncitorii şi personalul operaţional au înregistrat cele mai mari creşteri salariale în 2015, potrivit studiului salarial PayWell 2015 realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC).

Salariile în industria farmaceutică şi în domeniul bunurilor de larg consum au avansat cu 4,5% în cursul anului 2015, potrivit PwC România.

"Spre deosebire de anii anteriori, în 2015 am remarcat cresteri salariale mai sustinute în sectoarele direct influenţate de evoluţia consumului intern, cum ar fi cel al bunurilor de larg consum, şi chiar şi retail", spune Horatiu Cocheci, Senior Manager, Liderul Echipei de Servicii de Consultanta in Resurse Umane, PwC Romania.

Pe categorii de angajati, cele mai mari cresteri salariale au fost inregistrate la nivelul muncitorilor (4,2%) si al personalului operational (4,3%), in vreme ce salariile managementului de top au crescut intr-un ritm ceva mai redus (3,9%).

Potrivit studiului PayWell 2015, cresterea medie a salariilor din sectorul privat a fost de 4,1% in 2015, nivel similar celui de anul trecut.

Singurul sector in care cresterile salariale sunt semnificativ mai mici comparativ cu tendinta generala a pietei ramane cel bancar, care se confrunta in continuare cu provocari interne ce tin de restructurari de portofolii, achizitii, cat si de influente macro-economice externe, au explicat consultantii PwC.

În ceea ce priveste celelalte elemente ale pachetului de remunerare, studiul PayWell arata ca 38% dintre companiile din Romania ofera prime fixe tuturor angajatilor (prime independente de performanta angajatului sau a companiei) cu ocazia diferitelor evenimente sau ocazii (de exemplu, sarbatorile de iarna, Paste sau vacanta).

Aceste prime sunt oferite fie sub forma unor sume fixe (care variaza intre 500 si 1500 de lei, in functie de angajator si industrie), fie sub forma unui anumit procent din salariul lunar (in cazul celui de al 13-lea salariu sau au primei de vacanta).

Bonusul de performanta este un stimulent frecvent utilizat de companii, mai ales pentru angajatii din esaloanele de management. Nivelul bonusurilor de performanta depinde de categoria de personal si variaza de la unul la patru salarii lunare. Pentru ultimul an, companiile nu au raportat diferente semnificative intre nivelul planificat si cel platit al bonusurilor legate de performanta.

In ceea ce priveste beneficiile extra-salariale, tichetele de masa, abonamentele la clinicile medicale private si activitatile de socializare (de exemplu, petreceri sau team building-uri organizate de companii) sunt cele mai frecvente beneficii utilizate, fiind in continuare oferite de mai mult de jumatate dintre companiile participante la studiu. Unul dintre motivele pentru care companiile acorda astfel de beneficii este faptul ca sunt usor cuantificabile in bani, iar valoarea lor este usor de perceput de catre angajati.

Studiul salarial si de beneficii PayWell Romania 2015 analizeaza nivelurile salariale si politicile de remunerare a 112 de companii din sapte sectoare economice diferite (industria agro-chimica, sectorul bancar, industria bunurilor de larg consum, sectorul de retail, industria leasingului, sectorul farmaceutic si cel al productiei industriale).

Citeste si: Liviu POP: Numărul angajaţilor a ajuns la 6.060.000 de persoane. Pentru prima dată a fost depăşit numărul pensionarilor

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ