Casa lui Lucian Duţă - o nouă afacere imobiliară marca Băsescu?

| 18 noi, 2013

În plin scandal al afacerii cu terenuri de la Călăraşi, unde fiica cea mare a cumpărat pentru “papa” aproape 300 de hectare, un fost colaborator apropiat, Lucian Duţă apare într-o afacere păstorită de fostul primar general Traian Băsescu. Fostul preşedinte CNAS, anchetat de DNA pentru nereguli în atribuirea cardului de sănătate de 1,2 milioane de euro, a cumpărat de la Primăria Capitalei, în anul 2002, un apartament de 100 mp.

Multe controverse sunt legate de numele lui Traian Băsescu, fără îndoială cele mai răsunătoare privesc slăbiciunile şefului statului pentru afacerile imobiliare. Sindromul, pe semne l-a capăt în şcoala militară sau pe mare, unde condiţiile cazone nu sunt uşor de îndurat, dormitor la comun şi mâncare la gamelă şamd. Cine a făcut armata ştie despre ce vorbesc. În situaţii limită, mulţi jură să nu mai treacă niciodată prin acest calvar. Asta să fi păţit primul marinar al ţării?! Poate fi una din explicaţiile la slăbiciunea sa pentru case şi mai nou pentru terenuri. O pasiune contagioasă care i-a cuprins şi pe colaboratorii săi cei mai fideli.

În plin scandal al afacerii cu terenuri de la Călăraşi, unde fiica cea mare a cumpărat pentru “papa” aproape 300 de hectare, un fost colaborator apropiat, Lucian Duţă apare într-o afacere păstorită de fostul primar general Traian Băsescu. Fostul preşedinte CNAS, anchetat de DNA pentru nereguli în atribuirea cardului de sănătate de 1,2 milioane de euro, a cumpărat de la Primăria Capitalei, în anul 2002, un apartament de 100 mp. Iniţial valoarea contractului a fost de 1,3 miliarde de lei vechi, pentru care trebuia să plătească o dobândă de 20%. Un preţ modic pentru o casă aşa de mare, însă bomba este alta - Consiliul General al Muncipiului Bucureşti hotăreşte să-i dea o mâna de ajutor sărmanului Duţă. Acesta decide că o treime din valoarea dobânzii să fie plătită din bugetul public, mai exact din taxele şi impozitele bucureştenilor. Să amintim că în anul 2000, deşi PDSR obţinuse 28 de mandate din 65, consiliul era controlat tot de Traian Băsescu şi de fosta majoritate formată din CDR, PD, PNL plus UFD (formaţiunea lui Varujan Vosganian) şi APR, rupt de Meleşcanu din PDSR.

Lovit de o scurtă amnezie, Duţă a negat la început că ar fi beneficiarul apartamentului, apoi brusc şi-a amintit că plăteşte nişte taxe către buget. Colaboratorul Cotrocenilor, totuşi a ţinut să precizeze că, deşi a obţinut casa de la stat, el nu mai este beneficiarul ei pentru că acum în respectivul apartament locuieşte doar fosta sa soţie. Cu toate acestea nu există nici un document prin care Duţă ar fi renunţat la proprietatea sa.

Perioada 2000 - 2004 a fost vremea marilor haiducii la Primăria Generală. Celebră a rămas însă afacerea casei achiziţionate de Băsescu în strada Mihăileanu, făcută publică de Grupul de Investigaţii Politice (GIP). În primavara lui 2007, GIP a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 un denunţ cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, în care sesiza faptul că imobilul situat în Mihăileanu a fost dat în chirie ilegal şi ulterior vândut tot ilegal de funcţionari ai Administraţiei Fondului Imobiliar, aceeaşi care i-au atribuit casă fostului şef CNAS. Băsescu a încheiat contractul de vânzare-cumpărare pentru vila din Mihăileanu pe 4 februarie 2003, cu 5 luni înainte de expirarea termenului de depunere a cererilor de revendicare prevăzut de lege. Casa a fost vândută ilegal, pentru că fostul edil achiziţionase anterior un imobil pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, pe care o donase fiicei celei mari. O situaţie în oglindă faţă de cea de astăzi când terenul cumpărat de Ioana Băsescu va fi donat tatălui.


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ