Castelul Peleş va fi restaurat

| 07 noi, 2013

Institutul Naţional al Patrimoniului anunţă începerea lucrărilor de restaurare la două secţiuni din Castelul Peleş - Terasa cu busturi şi Terasa Fântânii lui Adonis (terasa de sud-est).

Principalele lucrări care vor fi executate la cele două zone presupun consolidarea porţiunilor de zid prăbuşite de la Terasa Fântânii lui Adonis, refacerea zidăriei din piatră, refacerea pavajelor, curăţarea şi tratarea tuturor elementelor din piatră cu remontarea acestora pe poziţiile iniţiale, consolidarea coloanelor fântânii centrale şi a coloanelor foişorului la Terasa cu busturi şi refacerea gazonului pe strat geodren, informează Institutul Naţional al Patrimoniului.

Valoarea lucrărilor de consolidare-restaurare este de 955.769,75 lei cu TVA inclus, acestea urmând să fie executate într-un termen de 12 luni.

Lucrările vor fi realizate prin intermediul Institutului Naţional al Patrimoniului, având ca sursă de finanţare Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice, Institutul fiind instituţia abilitată să finanţeze şi să urmărească execuţia acestor lucrări de restaurare şi conservare.

Prin protocolul încheiat cu Casa Regală a României, în anul 2010 şi reînnoit în anul 2012, statul român, reprezentat de Ministerul Culturii, şi-a asumat obligaţia ca pe perioada în care va administra Muzeul Naţional Peleş să investească în lucrări de punere în siguranţă şi punere în valoare a Complexului Peleş.

'Institutul Naţional al Patrimoniului, printr-un gest simbolic, de ziua onomastică a regelui Mihai, anunţă în mod oficial începerea lucrărilor de reabilitare a Castelului Peleş', declară Alexandru Muraru, directorul general al Institutului Naţional al Patrimoniului, subliniind că 'restaurarea Complexului Peleş reprezintă un act de demnitate naţională şi un mesaj de încurajare pentru investiţia în monumentele istorice de importanţă universală'.

În urma unei decizii de retrocedare, pe 1 martie 2007, castelele Peleş şi Pelişor, împreună cu terenurile aferente, au fost restituite regelui Mihai. În iunie 2008, regele Mihai s-a întors oficial la castelul Peleş, redevenit domeniu regal, după 60 de ani.

Castelul Peleş, reşedinţa de vară a primului cuplu regal al României, regele Carol I (1866-1914) şi regina Elisabeta, a fost construit între 1873 şi 1914, la dorinţa suveranului, după planurile arhitecţilor Johannes Schultz şi Karel Liman. 

Lucrările de construire a castelului Peleş au început în anul 1873 pe terenul denumit iniţial Piatra Arsă şi ulterior domeniul regal de la Sinaia.

Edificiul a fost decorat de celebrii creatori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz şi Bernhard Ludwig din Viena.

Considerat cel mai important ansamblu arhitectonic de tip istorist din România, având caracter de unicat şi prin valoarea sa istorică şi artistică. Castelul Peleş este înconjurat de şapte terase decorate, situate la cote de nivel diferite, cu statui aparţinând sculptorului italian Romanelli, concepute în stilul neorenaşterii italiene, cu fântâni, vase ornamentale şi coloane sculptate în piatră şi marmură de Carara.

Monumentul a fost reşedinţă regală (1883 - 1947), naţionalizat în 1948, muzeu din 1953 până în 1975 şi din 1990 până azi. Din anul 2007, castelul a devenit proprietate a regelui Mihai şi instituţie publică administrată de statul român, sub egida Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Unul dintre cele mai importante şi frumoase monumente din Europa, Complexul Muzeal Peleş are un aflux de peste 350.000 turişti anual.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ