Câştigător al Premiului Nobel: Dumnezeu NU există

| 15 apr, 2014

Peter Higgs este câştigătorul Premiului Nobel pentru Fizică din 2013 pentru că a descoperit bosonul Higgs cunoscut ca "Particula lui Dumnezeu". Premiul a fost împărţit cu profesorul belgian Francois Englert.

Cei doi profesori au luat premiul pentru "descoperirea teoretică a mecanismului care contribuie la o mai bună înţelegere a originii masei particulelor subatomice, care a fost confirmată recent prin descoperirea acestei particule fundamentale prezise, realizată de experimentele ATLAS şi CMS cu ajutorul acceleratorului de particule (Large Hadron Collider) de la CERN".

Omul de ştiinţă care a postulat existenţa bosonului Higgs, profesorul Peter Higgs, solicită oamenilor să nu mai folosească sintagma „particula lui Dumnezeu” pentru a se referi la boson, informează The Telegraph.

Cercetătorul în vârstă de 83 de ani ce trăieşte în Edinburgh insistă că aluzia nu este amuzantă şi că este, de fapt, înşelătoare.

Profesorul Higgs a elaborat teoria particulei subatomice ce astăzi poartă numele de „bosonul Higgs” pentru a explica de ce lucrurile au masă. Cercetătorul vrea ca oamenii să înceteze să se mai refere la acest boson drept „particula lui Dumnezeu”, pentru că nu crede că bosonul ce joacă un rol cheie în existenţa universului este rezultatul muncii vreunui creator atotputernic.

Peter Higgs afirmă că porecla a pornit de la o glumă, „şi nu era o glumă prea bună”.

Fraza a fost creată pentru o carte de popularizare a ştiinţei publicată în 1993 de Leon Lederman, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, şi de Dick Teresi, un scriitor specializat în ştiinţă.

Lederman a explicat în cartea „God particle” originea supranumelui: „Acest boson este atât de important pentru fizică astăzi, atât de crucial pentru înţelegerea structurii materiei, şi totodată atât de greu de găsit, încât i-am dat numele de «particula lui Dumnezeu» (God particle). De ce «particula lui Dumnezeu»? Pentru că editura nu ne-a lăsat să-i spunem «particula naibii» (Goddamn particle), deşi cred că era un nume mai potrivit, pentru că exprima cât de greu se lăsa găsită şi câte cheltuieli provoca”.

Profesorul Higgs a explicat pentru BBC Scoţia de ce este nemulţumit de această sintagmă: „În primul rând, sunt ateu. În al doilea rând, ştiu că numele era o glumă, dar nu era o glumă prea bună. Nu cred că ar fi trebuit să-i dea numele acesta, pentru că este înşelător”.

Profesorul Higgs a devenit o celebritate globală după ce experimentele de la CERN au confirmat existenţa unei particule ce se aseamănă foarte mult cu bosonul Higgs, despre care cercetătorul a prezis că există în 1964.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 apr, 2014
marin
nu este ceva nou !
nU ESTE CEVA NOU SA SMITITI PE UNI ASA INAINTE ME SF PASTI :eU TOTUSI VA UREZ SARBATORI FERICITE SI SA DEVENITI MAI BUNI SI MAI RESPONSABILI IN CEEA CE SCRIETI!
15 apr, 2014
...
Pai nici nu se putea altfel la scanteia.info; cum apare careva si spune ca Dumnezeu nu exista, hop si tovarasii ziaristi fac din afirmatia asta un articol! Sunteti mai insopurtabili decat Martorii lui Iehova, cu articolele voastre de "ateism stiintific"!
15 apr, 2014
credo
mosneag nebun ...nebunul zice-n inima lui -nu exista Dumnezeu ...
daca noi nu percepem decat 3 dimensiuni , asta inseaman ca nu pot exista mai multe ???

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ