Premiul Nobel pentru fizică revine japonezilor: Isamu Akasaki, Hiroshi Amano şi Shuji Nakamura

| 07 oct, 2014

Premiul Nobel pentru Fizică a fost împărţit de Isamu Akasaki, Hiroshi Amano şi Shuji Nakamura pentru 'invenţia diodelor care emit lumină albastră', conform anunţului făcut marţi la Stockholm de fizicianul Staffan Normark, secretar permanent al Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia.

Fizicienii niponi Isamu Akasaki, 85 de ani, şi Hiroshi Amano, 54 de ani, ambii de la Universitatea niponă Nagoya, precum şi fizicianul american de origine niponă Shuji Nakamura, 60 de ani, de la Universitatea California din Santa Barbara, au inventat o nouă sursă de lumină ecologică şi foarte eficientă din punct de vedere al consumului energetic - diodele care emit lumină albastră, cunoscute drept LED-uri (light-emitting diode).

Premiul Nobel pentru Fizică este însoţit de o recompensă financiară în valoare de 8 milioane de coroane suedeze, adică aproximativ 881.000 de euro, ce va fi împărţită între cei trei laureaţi.

Citeşte şi: PREMIILE NOBEL: John O'Keefe, May-Britt Moser şi Edvard Moser împart Nobelul pentru Medicină

Premiul pentru Fizică este cel de-al doilea anunţat după ce 'sezonul' premiilor Nobel a început luni cu categoria rezervată Medicinei. Premiul Nobel pentru Chimie va fi anunţat miercuri, 8 octombrie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ