PREMIILE NOBEL 2014. Favoriţii premiului Nobel pentru Literatură. Mircea Cărtărescu are ŞANSE MARI să câştige

| 09 oct, 2014

Academia Regală de Ştiinţe din Suedia anunţă joi laureatul premiului Nobel pentru Literatură, iar pe lista scurtă a marilor favoriţi apar nume precum Haruki Murakami, Ngugi wa Thiong'o, Svetlana Alexievich, Philip Roth sau Patrick Modiano, conform unui material publicat de IB Times, care trece în revistă cotele pe care favoriţii le au la casa de pariuri londoneză Ladbrokes.

Lista nominalizărilor cuprinde numele a 210 personalităţi din lumea literaturii, poeţi, nuvelişti şi romancieri, printre care şi regele folk-ului protestatar american, Bob Dylan, poetul sirian Adonis, poeta şi romanciera canadiană Margaret Atwood, scriitorul britanic de origine indiană Salman Rushdie, romancierul australian Peter Handke şi scriitorul Mircea Cărtărescu.

Dintre favoriţi, Haruki Murakami, 65 de ani, se evidenţiază prin lucrările sale de ficţiune şi non-ficţiune care sunt extraordinar de apreciate de public şi au fost răsplătite cu numeroase premii, printre care şi Premiul Franz Kafka obţinut în anul 2006. Din opera sa reamintim romane precum "În căutarea oii fantastice" (1982), "Pădurea norvegiană" (1987) sau "Cronica păsării-arc" (1994). Ultimul său roman, "Colourless Tsukuru Tazaki And His Years of Pilgrimage", a fost publicat în luna august a acestui an.

Murakami este considerat o figură fundamentală a literaturii postmoderne, iar opera sa poartă o puternică amprentă a culturii occidentale, putând fi recunoscute influenţe ale unor scriitori precum Kurt Vonnegut sau F. Scott Fitzgerald - ceea ce a condus la apariţia a numeroase voci critice în Japonia, unde opera lui Murakami este considerată drept "ne-japoneză".

Conform casei de pariuri Ladbrokes, Murakami şi scriitorul kenyan Ngugi wa Thiong'o au şanse egale, estimate la 4/1, de a câştiga Nobelul pentru Literatură din acest an. Întrebat însă cum se simte din postura de favorit la Nobel, Murakami a răspuns zâmbind că nu-şi doreşte premii. "Nu, nu vreau niciun premiu. Înseamnă că eşti terminat" (ca scriitor).

Celălalt mare favorit, Ngugi wa Thiong'o, 76 de ani, este profesor de engleză la Universitatea California din Irvine. Autorul de origine kenyană este fiul scriitorului Mukoma wa Ngugi, iar din bagajul său literar fac parte romane, piese de teatru, nuvele şi eseuri care acoperă un spectru larg, de la literatura pentru copii până la critica disfuncţiilor sociale.

În 1977, Ngugi a fost închis mai mult de un an pentru că lucra la un nou concept de teatru în Kenya, prin care dorea să elibereze arta dramatică de ceea ce el considera drept "sistemul general educaţional burghez". Deşi piesa sa de teatru "Ngaahika Ndeenda" (I Will Marry When I Want - 1977) a fost foarte bine primită de public, reprezentaţiile au fost interzise de regimul autoritar din Kenya acelor vremuri, la şase săptămâni după premieră.

Din opera sa reamintim romanul "A Grain Of Wheat" (1967), în care îşi formulează simpatia pentru ideile fanionist-marxiste (curent ideologic anticolonialist, de stânga) sau "Detained", jurnalul său de detenţie ce a fost publicat în 1981.

O altă favorită este jurnalista belarusă Svetlana Alexievich, aflată pe locul trei în topul cotelor oferite de casa de pariuri Ladbrokes, cu o cotă de 7/1. Opera literară a jurnalistei belaruse este descrisă drept o cronică a istoriei emoţionale a omului sovietic şi post-sovietic, într-o perioadă care începe cu cel de-al Doilea Război Mondial, trece prin războiul sovieto-afgan, prăbuşirea Uniunii Sovietice şi ajunge la dezastrul nuclear de la Cernobâl.

Primul ei roman,"The Unwomanly Face Of The War", a fost publicat în 1987 şi s-a vândut în 2 milioane de exemplare. Romanul este compus din monologuri fictive despre război susţinute de diferite femei. Dintre operele ei reamintim şi "The Boys of Zinc" (1992), o compilaţie de relatări ale unor veterani ai războiului din Afganistan sau "Voices From Chernobyl: The Oral History Of A Nuclear Disaster", publicat în 2005.

Scriitorul american Philip Roth, şi el printre favoriţii de anul acesta la Nobelul pentru Literatură, a atras atenţia lumii literare prin nuvela sa din 1959 "Goodbye, Columbus", un portret ireverenţios şi plin de umor al modului de viaţă al evreilor din SUA. Roth a cunoscut consacrarea după publicarea provocatoarei cărţi "Portnoy's Complaint", în 1969, monologul unui tânăr burlac evreu, obsedat de mamă şi pornit într-o vânătoare de plăceri.

Philip Roth, care are o cotă de 12/1, este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori americani ai generaţiei sale. El a câştigat un premiu Pulitzer în 1997 pentru romanul "Pastorala americană" şi este dublu laureat al National Book Award şi al National Book Critics Circle Award. Roth a câştigat de trei ori şi Premiul PEN/Faulkner Award şi a primit premiul Franz Kafka în 2001, la ediţia inaugurală a acestor premii.

Scriitorul francez Patrick Modiano se numără şi el printre favoriţi cu o cotă de 10/1. Modiano şi-a publicat primul roman, "La Place de l'Étoile", în 1968. Modiano a semnat alături de regizorul Louis Malle scenariul filmului "Lacombe Lucien", despre un tânăr membru al "Gestapoului francez" din perioada de ocupaţie a Franţei de către Germania nazistă. Din opera sa mai reamintim "Rue des Boutiques Obscures", romanul său din 1996 "Du Plus Loin de l'Oubli" şi "Dora Bruder", publicată în 1997.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ