PREMIILE NOBEL: John O'Keefe, May-Britt Moser şi Edvard Moser împart Nobelul pentru Medicină

| 06 oct, 2014

Premiul Nobel pentru Medicină a fost împărţit de John O'Keefe, May-Britt Moser şi Edvard I. Moser 'pentru descoperirea celulelor care compun un sistem de poziţionare din creier', conform anunţului făcut luni, la Stockholm, de profesorul Göran K. Hansson, secretarul Comitetului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină.

Neurologul britanic John O'Keefe (75 de ani) este profesor la Institutul pentru Neurologie Cognitivă din cadrul Departamentului de Anatomie aparţinând de University College de la Londra. El a obţinut 50% din premiul Nobel pentru Medicină 2014.

May-Britt Moser (51 de ani) şi soţul său Edvard I. Moser (52 de ani) sunt doi neurologi norvegieni, directori fondatori ai Institutului Kavli pentru Sisteme de Neuroştiinţe şi Centrul pentru Biologia Memoriei din cadrul Universităţii Norvegiene de Ştiinţă şi Tehnologie din Trondheim. Lor le revine cealaltă jumătate din premiu.

Laureaţii de anul acesta ai premiului Nobel pentru Medicină au descoperit un sistem de poziţionare din creier, un fel de 'GPS intern', care face posibilă orientarea în spaţiu.

John O´Keefe a descoperit în 1971 prima componentă a acestui sistem. Mai bine de trei decenii mai târziu, în 2005, May-Britt şi Edvard Moser au descoperit o altă componentă cheie a acestui sistem de poziţionare internă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ