PREMIUL NOBEL PENTRU PACE 2014. Malala Yousafzai, câştigătoarea PREMIULUI NOBEL PENTRU PACE 2014

| 10 oct, 2014

PREMIUL NOBEL PENTRU PACE 2014. Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2014 a fost atribuit, vineri, tinerei pakistaneze Malala Yousafzai şi indianului Kailash Satyarthi, a anunţat Comitetul Nobel norvegian, relatează AFP.

PREMIUL NOBEL PENTRU PACE 2014. Malala Yousafzai, militanta pentru dreptul la educaţie în vârstă de 17 ani, a primit această distincţie "pentru lupta sa eroică prin care a devenit un simbol al dreptului tinerelor la educaţie".

"Copiii trebuie să meargă la şcoală şi nu să fie exploataţi financiar", a afirmat preşedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland.

Devenind cea mai tânără leaureată din istoria de 114 ani a premiilor Nobel, militanta în vârstă de 17 ani Malala Yousafzai a primit această distincţie "pentru lupta sa eroică prin care a devenit un simbol al dreptului la educaţie pentru tinerele" din toată lumea.

Ea militează de mai mulţi ani pentru dreptul fetelor de a accede la educaţie, motiv pentru care a fost ţinta unei tentative eşuate de asasinat în urmă cu doi ani, la 9 octombrie 2012.

Mai puţin cunoscut opiniei publice, Kailash Satyarthi, în vârstă de 60 de ani, "a dat dovadă de curaj conducând demonstraţiile paşnice împotriva exploatării copiilor în scopuri financiare". Comitetul Nobel a subliniat că toate manifestaţiile conduse de Satyarthi s-au desfăşurat fără violenţă, "în tradiţia lui Gandhi".

PREMIUL NOBEL PENTRU PACE 2014. De la tânăra pakistaneză Malala, prezentată în această postură şi anul trecut, şi până la foarte controversatul Edward Snowden, un grup de pacifişti japonezi, opozanţi ruşi ori Papa Francisc - paleta candidaţilor este largă.

"Politica rusă în Ucraina, după anexarea Crimeei şi punerea în discuţie a frontierelor, dar şi tratamentul rezervat contestatarilor Kremlinului, nu pot să nu ridice întrebări Comitetului Nobel", apreciază Antoine Jacob, un jurnalist francez, autorul unei Ïstorii a Premiului Nobel".

În privinţa preşedintelui Comitetului Thorbjoern Jagland, "«sancţionarea» Moscovei ar fi totodată un mijloc de a demonstra că el acţionează în mod independent, în pofida caschetei de secretar general al Consiliului Europei (CoE), în care Rusia este membră", a declarat Jacob.

Redevenit preşedinte în 2012, Vladimir Putin a înăsprit tonul împotriva opoziţiei şi a adoptat o poziţie agresivă în politica externă, aşa cum o demonstrează criza ucraineană, cea mai gravă dintre Rusia şi NATO de la sfârşitul Războiului Rece încoace.

Fondat de către fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov, cu cecul Nobelului pe care l-a primit în 1990, ziarul Novaia Gazeta, una dintre rarele publicaţii încă independente, în care au existat cazuri de jurnalişti asasinaţi, s-ar afla printre posibilii laureaţi.

PREMIUL NOBEL PENTRU PACE 2014. Papa, favoritul caselor de pariuri

Preconizarea câştigătorului este cu atât mai complexă, cu cât Comitetul Nobel urmează să examineze anul acesta un număr record de 278 de candidaturi. Numele candidaţilor sunt secrete timp de cel puţin 50 de ani.

Astfel, experţii au ca singur instrument de lucru candidaturile propuse în mod public.

Erou pentru unii, trădător pentru alţii, fostul consultant al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) Edward Snowden, care a dezvăluit amploarea programelor de supraveghere ale fostului său angajator, figurează, de asemenea, printre candidaţii propuşi de către deputaţi norvegieni.

Refugiat la Moscova, el spune că nu crede că ar putea obţine distincţia. "Este puţin cam improbabil ca acest Comitet Nobel să sprijine astfel de lucruri", a declarat Snowden recent într-o videoconferinţă.

Un observator atent al Nobelului, dar ale cărui prognosticuri nu s-au adeverit vreodată, directorul Institutului de Cercetare asupra Păcii (PRIO) Kristian Berg Harpviken pariază anul acesta pe victoria grupului "Japonezii veghează articolul 9".

Aceşti activişti se declară hotărâţi să păstreze pacifismul ancorat în Constituţia japoneză, căruia premierul naţionalist Shinzo Abe i-a aplicat o lovitură anul acesta, permiţând participarea Forţelor de Autoapărare nipone la operaţiuni militare externe.

"Nu putem să considerăm războaiele dintre state ca făcând parte din trecut, după Războiul Rece, iar evenimentele din Ucraina şi tensiunile care dospesc în Asia de Est ne amintesc că ele ar putea să reapară", subliniază Harpviken pe site.

Vizată de talibani, adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai este preferata "Nobeliana", un grup de trei istorici specialişti în Nobel, pentru lupta acesteia în favoarea educaţiei fetelor din întreaga lume.

Dar faptul că este prea tânără ar putea, şi anul acesta, să pledeze împotriva ei, Nobelul riscând să fie o povară prea grea pentru o tânără în vârstă de 17 ani.

Între alte nume se află şi cele ale unor "obişnuţi", ca cel al medicului congolez Denis Mukwege, care înregijeşte de 25 de ani femei victime ale violenţelor sexuale folosite ca armă de război în Republica Democratică Congo, şi al activistului belarus pentru drepturile omului Ales Beliaţki, eliberat din închisoare în iunie.

Casele de pariuri l-au transformat, însă, pe Papa Francisc în favoritul lor. Pe site-ul de pariuri online Paddy Power, cota înaltului prelat argentinian era marţi de 9/4.

Citeşte şi: NOBELUL pentru chimie a fost adjudecat de un neamţ născut în ROMÂNIA

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ