DOLIU în lumea ştiinţei! Un laureat al premiului Nobel s-a stins din viaţă

| 03 iun, 17:18

Biochimistul american Irwin Rose, laureat al premiului Nobel pentru Chimie pentru studiile sale legate de dezvoltarea unor tratamente împotriva cancerului cervical și al fibrozei chistice, a încetat din viață marți, la vârsta de 88 de ani, conform unui anunț făcut de Universitatea California din Irvine, transmite Reuters.

Irwin Rose a câștigat premiul Nobel pentru Chimie în 2004, alături de Aaron Ciechanover și Avram Hershko, de la Institutul Tehnologic din Israel, pentru activitatea lor de cercetare cu privire la modul în care celulele descompun și elimină proteinele vechi și deteriorate în cazul plantelor și animalelor.

"Aceste descoperiri cu privire la mecanismul 'sărutului morții' din organismul celular s-au dovedit revoluționare, transformând domeniul biologiei celulare și oferind o nouă înțelegere a activității moleculare din tumorile maligne și din alte maladii", conform comunicatului universității.

Erorile produse în mecanismul de descompunere a acestor proteine la nivel celular pot duce la maladii precum cancerul cervical sau fibroza chistică, conform comunicatului din partea Academiei Regale suedeze de Științe, care a însoțit Premiul Nobel.

Irwin Rose a murit în somn, la Deerfield, Massachusetts, unde și-a continuat munca de cercetare în ultima parte a carierei.

Născut la Brooklyn, New York, în 1926, Rose a obținut doctoratul la Universitatea din Chicago în 1952. Cea mai mare parte a carierei a activat la Fox Chase Center din Philadelphia.

În 1997 Rose a acceptat o poziție de cercetător în Departamentul de Fiziologie și Biofizică al Universității California din Irvine.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ