Va aduce laserul de la Măgurele Premiul Nobel în România?

| 07 mar, 2014

Directorul Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară (IFIN), Nicolae Zamfir, susține că sunt șanse foarte mari ca un cercetător român de la ELI-NP să câștige Nobelul în Fizică și că succesul investiției de sute de euro de la Măgurele - proiectul Extreme Light Infrastructure –Nuclear Physics - se traduce prin contruirea celui mai puternic laser din lume.

Premisa de la care a pornit comunitatea științifică pentru ca acest proiect din România să fie unul de succes este aceea că trebuie construit mai întâi un laser de 10 ori mai bun decât cel mai puternic laser din lume, care are 1 petawat (un milion de miliarde de wați), pentru a împinge capacitatea cercetării științifice peste pragul actual.

Acel laser este cel care va fi construit la Măgurele, de 10 petawați, și care a fost finanțat de către Comisia Europeană prin programul Preparatory Phase (Faza pregătitoare), în proporție de 80% din investiția totală, care depășește 350 de milioane de euro cu TVA.

În vederea construirii acestui laser au candidat șase state europene, printre care și România. Deși sansele ca țara noastră să fie aleasă erau mici, comunitatea științifică a propus ca cele trei state-pilon unde se va construi proiectul să fie România, Cehia și Ungaria.

Însă care sunt experimențele și aplicațiile acestui proiect de la Măgurele? O primă aplicație trimite la faptul că laserul ELI-NP ar putea ajuta în tratarea cancerului fără efecte adiacente pe care le are chimioterapia. Mai precis, terapia pentru combaterea cancerului prin intermediul protonilor care atacă tumorile.

Edmond Turcu, un cercetător renumit care a lucrat 30 de ani în domeniul laserelor în Marea Britanie și care este cercetător senior la ELI-NP, subliniază că megaproiectul din România va însemna nu doar experimente de talie mondială, costuri reduse, ci și aplicații importante în economie și în viețile oamenilor, dar ale căror rezultate se vor vedea în 10-20 de ani.

Totodată, în cadrul proiectului de la Măgurele se va contrui pe lângă laser și o sursă de radiații gamma cu aplicații în medicină, prin dezvoltarea tehnicilor radiomedicale ce sunt folosite în eradicarea celulelor canceroase. Cercetarea acestor radiații gamma sunt abordare utilă pentru găsirea metodelor de management a deșeurilor radioactive acumulate de-a lungul timpului și reprezintă factor de prevenire a dezastrelor ecologice, precum cel de la Fukushima.

În plus, un alt beneficiu adus României prin contruirea acestui laser la Măgurele este creșterea numărului de locuri din țara noastă, mai ales pentru cercetători și ingineri. În cadrul proiectului unde vor fi angajate, până în 2016, un număr de 126 de persoane, dintre care 20 vor fi cercetători seniori, 70 cercetători juniori, 20 ingineri și 16 tehnicieni, iar până în 2018 numărul angajaților din domeniu va crește treptat, după mai multe sesiuni de concurs, la 250.

Astfel, investiția de la Măgurele, prin proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure –Nuclear Physics), oferă posibilitatea României de a fi pusă pe harta cercetării mondiale prin construirea celui mai puternic laser din lume și contextul de a se afirma pe scena internațională printr-o competiție europeană cu alte mari state ale lumii, precum SUA și China.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ